Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България начело в Европа по темп на увеличение на газовите доставки от Русия през януари

България, Латвия и Босна и Херцеговина през януари са били начело в Европа по темп на увеличение на газовите доставки по газопровод от Русия, сочат данни от руските митнически служби, цитирани от ТАСС.

През януари България е повишила вноса на газ от “Газпром” с 20,75 на сто спрямо същия месец миналата година до 279 милиона кубични метра. Увеличението в Латвия е с 20,58 на сто до 22 милиона куб. метра, а в Босна и Херцеговина – с 13 процента до 39,5 милиона куб. метра.

Вносът на газ през януари е увеличила и Беларус – със 7 процента до 2,034 милиарда куб. метра, също така Молдова – с 1,4 процента до 398 милиона куб. метра, Република Северна Македония – с 5 процента до 8,7 милиона куб. метра, и Армения – с 12,4 процента до 348,4 куб. метра.

Германия, която е традиционен лидер в Европа по обем закупен руски тръбопроводен газ, през януари е понижила този внос с 21,8 на сто до 3,194 милиарда куб. метра.

Снимка: https://www.nord-stream.com/

Австрия е намалила газовите доставки от Русия с 2,2 на сто до 657,5 милиона куб. метра, доставките за Франция са спаднали със 79 процента (до 246,5 милиона куб. метра), за Италия – с 53,6 процента (до 924,7 милиона куб. метра), за Турция – с 2,8 на сто (до 2,647 милиарда куб. метра), за Гърция – с 31,2 на сто (до 176 милиона куб. метра), а за Словакия – със 17,7 на сто (до 309 милиона куб. метра), сочат данните от митниците.

Закупуването на руски газ е намалила и Сърбия – с 8,5 процента (до 234,6 милиона куб. метра), както и Финландия – със 72 процента (до 76,5 милиона куб. метра), и Полша – със 70,1 на сто (до 304 милиона куб. метра).

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

Междувременно цената на природния газ в Европа се понижи с 12,44 процента към 16:45 часа българско време, показват данните от борсата ICE.  В момента априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 136,50 евро за мегаватчас, което означава, че са под 1500 долара за 1000 куб. метра, а това се случва за първи път от 1 март.

В същото време, руският президент Владимир Путин заяви, че газопреносната система на Украйна е запълнена изцяло според руските договори за доставка на газ за Европа, предаде ТАСС. “На 100 процента е запълнена даже газопреносната система на Украйна по нашите договори. Това е удивително, но е факт“, каза Путин на съвещание с членове на правителството. “Изпълняваме всичките си задължения“, подчерта Путин, като допълни, че западните санкции срещу Русия са неправомерни, а западните правителства разочароват собствените си народи, информира Ройтерс.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам