Бюлетин

България ще доставя по 500 000 куб. метра природен газ на ден на Северна Македония

Споразумение за междусистемно свързване на газопреносната система на Република Северна Македония с тази на България подписаха Александър Арсич, изпълнителен директор на “Га-Ма” АД и Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”.

Точката за свързване е Кюстендил/Жидилово. Така съседката ни ще получи възможност за диверсификация на газовите доставки.

Документът беше подписан в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов, министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши и посланик Агнеса Руси.

“Документът е плод на дългогодишен труд и се подписва в момент, в който Република Северна Македония ще има възможност за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ. Той е резултат от една пътна карта, която сме начертали заедно с нашите колеги. Те ще могат да доставят втечнен природен газ и да ползват нашето хранилище в Чирен”, каза Владимир Малинов.

“Това е договор, който дълго време подготвяме и с него ние постигаме либерализация на пазара на природен газ”, каза Александър Арсич.

Ще използваме действащата инфраструктура и според подписания днес документ ще пренасяме към нашите съседи по 500 000 куб. метра природен газ на ден, каза Малинов в отговор на въпрос на БТА.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Борис Бонев се отказа от кандидатурата за председател на СОС; такъв отново не беше избран

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам