Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България ще се включи със 100 хил. евро в програма за възстановяване на Украйна

Министерският съвет одобри участието на България в „Зелена програма за промишлено възстановяване на Украйна“ на Организацията на ООН за промишлено развитие (ЮНИДО), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Програмата стартира през тази година, като амбициите на ЮНИДО са да мобилизира най-малко 200 млн. евро за нейната реализация. България ще се включи в програмата с доброволен финансов принос в размер на 100 000 евро. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на Министерството на външните работи.

Целта на програмата е да подпомогне създаването на благоприятна среда за зеленото възстановяване на промишлеността на Украйна, създаване на работни места, постигане на устойчив икономически растеж и укрепване на продуктивността и конкурентоспособността на приоритетните промишлени сектори с висок потенциал за растеж и привлекателност за инвестиции. Програмата ще се реализира в западната част на страната, където е съсредоточена огромната част от вътрешно разселените лица, което увеличава нуждата от създаване на работни места и разширяване на инфраструктурата.

България ще включи в проект на тема „Икономическо овластяване на младежи, жени и вътрешноразселени лица чрез предприемачество“. Проектът предвижда оказване на подкрепа за две обучителни институции, както и директна подкрепа на 50 лица в целевата група, имащи желание за развитие на предприемаческа дейност и изграждане на знания и умения за стартиране на собствен бизнес. Целта на проекта е генериране на най-малко 150 работни места на пълно работно време.

По-рано днес началникът на отбраната Емил Ефтимов каза, че бронетранспортьорите, предназначени за Украйна, все още са в България. До края следващата седмица те ще бъдат събрани в района София и по-следващата седмица, с влакови композиции очакваме да бъдат извозени, каза пред депутатите адмирал Ефтимов. В края на миналата година парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените през 80-те години Вътрешни войски и не са използвани от жандармерията.

Още от Built.bg:  Строителният сектор във Великобритания се съживява

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам