Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Българската браншова камара “Пътища” настоява за спешна среща с министрите на финансите и на регионалното развитие

Управителният съвет на Българската браншова камара “Пътища” настоява за спешна среща с министъра на финансите Асен Василев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, за да бъде изяснена ситуацията и развитието на пътно-строителния бранш, съобщиха от Камарата. 

В рамките на вчерашния ден от Министерство на регионалното развитие и благоустройството разпространиха информация, в която бе обявено, че междуведомствена работна група прави ревизия на договорите за текущ ремонт и поддържане.

Както и че: “Плащанията ще се осъществят след осигуряване на средства на МРРБ, респективно на Агенция “Пътна инфраструктура”, с нарочно решение на Министерския съвет. В проектобюджета на АПИ за 2022 г. не са заложени средства за изплащане на натрупаните задължения по договори с надхвърлени стойности, защото не е уточнен точният размер на сумите”.

От камарата уточняват, че след активен диалог през ноември беше постигнато съгласие между фирмите и възложителя, в лицето на Агенция “Пътна инфраструктура”, за подписване на споразумения за предсрочно прекратяване на договорите за текущ ремонт и поддържане на републиканска пътна мрежа, както и бяха разписани конкретни срокове за разплащане на извършени и текущи дейности.

В споразуменията изрично са записани условието и срока за заплащане на дължимите от страна на АПИ задължения, а именно осигуряване на финансов ресурс, предвиден в бюджета на Република България за 2022 г., но не по-късно от 30 юни 2022 г.

Обявеното намерение от страна на МРРБ и МФ показва, че не се планира да се спази приетото подписано споразумение, посочват от Камарата.

Българска браншова камара “Пътища” вярва, че чрез диалог възникналите проблеми могат да намерят решение. В противен случай действията на възложителя поставят изпълнителя в невъзможност да изпълнява задълженията си по договора за поддръжка на републиканските пътища. Камарата е категорична, че ще окаже безрезервна подкрепа на своите членове, за да защити интересите им. 

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам