Бюлетин

Българските депутати и дерогацията: за или против

Снимка: БТА

Радвам се, че комисията започва разследване. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин. Това коментира пред журналисти в парламента Делян Добрев от ГЕРБ-СДС,  който е и председател на Комисията по енергетика, във връзка със започналото от Европейската комисия разследване на България във връзка с данните, че руската петролна компания „Лукойл“ се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

Добрев обясни, че ЕК дава възможност за България, ако прецени да даде дерогация, и посочи, че дерогацията не е дадена от ЕК, а от Министерския съвет. Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията, попита Добрев и заяви, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе внесено юни месец тази година, припомни той.

Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира “Вагнер“, Путин и неговия режим, призова и вчера  в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, отбелязвайки, че апелът му е най-вече към “Демократична България”. Поводът за декларацията беше публикацията по темата „Лукойл“ в “Политико“ въз основа на доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

Делян Добрев, снимка: БТА

Ние гласувахме дерогацията да остане, защото считаме, че след като е дадена такава възможност на България от Европейската комисия, България трябва да се възползва от тази възможност. Ако ЕК са открили някакви схеми, както се изказа акад. Денков, и нарушения, последващи от тази дерогация, то тези нарушение трябва да се разследват и отговорните лица да понесат своята наказателна отговорност. Това каза пред медии в парламента Павела Митова от „Има такъв народ“.

Още от Built.bg:  И вторият опит да бъде избран председател на СОС завърши неуспешно

Попитана дали има информация за такива нарушения, Митова отговори с: „за момента аз нямам такава информация“. След като ЕК прави разследвания, смятам, че трябва да я оставим да си направи разследванията, да установят фактите и събитията, които са произтекли от тези нарушения, и на лицата, които са замесени в такива схеми, ако има такива, трябва да бъдат санкционирани, каза още Митова.

Ние от БСП подкрепяхме дерогация, защото това осигуряваше стабилност на енергийния пазар не само на Балканите, но и в други държави. Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо да има такова разследване и това разследване трябва да докаже наистина, че някой е нарушил именно дерогацията на Европейската комисия. Това каза пред медии в парламента Драгомир Стойнев от „БСП за България“ в коментар за това, че Европейската комисия „започва разследване срещу България“.

Той каза, че “част от сглобката твърдят, че представители на правителството са се облагодетелствали относно съществуването на дерогацията”. По думите му трябва да се изясни дали правителството е подпомагало „Лукойл“ да нарушава дерогацията.

Депутатът отбеляза, че от ГЕРБ многократно заявявали, че конкретни министри са се облагодетелствали. Стойнев добави, че дали е така, или не – не може да каже.

Вчера в социалните медии, Йвайло Мирчев от Демократична България написа: “Шокиращо е, че Лукойл се е възползвал от дерогацията на руски петрол, за да изнася нефтопродукти дори за … САЩ. Въпреки че има ясна и категорична забрана внасяният руски нефт да се продава извън границите на страната, Лукойл го е правил. Има данни, че петролните продукти са изнасяни контрабандно, с фалшиви данни за произход на петрола.”

Още от Built.bg:  София след протеста срещу БФС

Според него това може да доведе до санкции за нарушаване на ембаргото и да има тежки последици не само за руската компания, но и за България. “Затова е нужно да се приеме нов ускорен план за отпадане на дерогацията и с това да се приключи със злоупотребите на рафинерията, както и да се назначи особен управител, представител на държавата, който да контролира процесите в рафинерията.”, обясни Мирчев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам