Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Българският проект „Паркът“ с отличие от „Нов европейски Баухаус“

Снимки: фондация „Колективът

От: Антоанета Маркова и Елена Савова, БТА

Проектът „Паркът” или Concrete to Culture на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите „Нов европейски Баухаус” в Брюксел. 

Българският проект стана подгласник в направление „Нов европейски Баухаус за шампиони” на категория „Възстановяване на чувството за принадлежност”.

Наградите „Нов европейски Баухаус” тази вечер бяха тържествено връчени за четвърти път в рамките на втория Фестивал на Новия европейски Баухаус.

Радвам се да отнеса добри новини у дома, до екипа на “Колективът”, до хората в Бизнес парка и в квартал Младост в София, каза от сцената Гергана Илиева, архитект и мениджър на проекта. Тя получи наградата от еврокомисаря по кохезията и реформите Елиса Ферейра.

Моето послание е да има повече българско участие, повече български проекти, защото Новият европейски Баухаус дава доста възможности, каза пред БТА след церемонията в Брюксел Гергана Илиева.

„Със сигурност мултидисциплинарните проекти ни помагат да откриваме повече партньори и доброволци, които биха искали да се включат по някакъв начин и така могат да попият нещо от методологията и да развият свой проект. Тази година нашите инициативи се разрастват в 7-8 града и намираме съмишленици на много различни нива. Надяваме се да се множат все повече колективите, които да работят в тази посока“, добави тя.

Искам да поканя хората да следят всичките ни инициативи в различни градове – серията събития за реките, с подобен проект миналата година „Колективът“ спечели награда „Нов европейски Баухаус“, сега печелим с втората инициатива. Вече се доказахме в две категории и предстои да мислим занапред. Фондацията има проект NONA, в който  си партнираме с доста европейски държави и с Украйна, целта е разработване на голяма универсална стратегия за привличане на зелени инициативи и инвестиции в Дунавския регион, каза още Илиева.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

Проектът на „Колективът“, която получи приз и миналата година, превръща част от Бизнес парка в София в активно споделено пространство за местната общност. В рамките му са усвоени и развити пространството върху покрива на паркинг-сградата в Бизнес парка и на всички незаети помещения на партерен етаж, разказа по-рано Гергана Илиева.

Те се превръщат в десет ателиета, които се отдават на артисти без наем, срещу ангажимента им да организират изложби или събития на открито в Бизнес парка. На покрива на паркинга, без особени строителни намеси и върху площ от три декара, се оформят зона за деца, спортна зона, сцена за изкуство. Графити артистите XROME и Джо Венци са поканени да изрисуват пода, парапетите са изрисувани от Алекси от Варна, който работи по-фигурално, и така се оформя смятаното вече за най-голямо графити пространство на Балканския полуостров.

Наградите отличават изключителни проекти и инициативи, които съчетават устойчивост, приобщаване и естетика, демонстрирайки как европейският преход към Зелената сделка може на практика да обогати живота на хората и общностите.

Всеки от отличените победители и подгласници получава парична премия, както и ще се възползва от подкрепата на Европейската комисия за промотиране и развитие на проектите и концепциите си, предвижда регламентът на конкурса. Финалистите в надпреварата бяха 49 проекта от цяла Европа, подбрани сред над 5000 кандидати.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам