Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Близо 1,5 милиарда лева ще отидат за овладяването на енергийните цени

Power Pole Power Line Electricity  - Dominik_31 / Pixabay

Премиерът Кирил Петков обясни, че ще има подкрепа от близо 1,5 млрд. лв. в следващите месеци за овладяването на кризата с цените на енергията. След правителственото заседание той обясни, че 1,3 млрд. лв. ще отидат за компенсации заради високите цени на тока, а останалите 200 млн. – за цените на газа.

“Влизаме в много силна подкрепа в тази посока. Правим го по начин, по който най-малките бизнеси да бъдат подпомогнати по най-добрия начин. Ще избегнем възможността да подпомагаме бизнеси, които вече са успели да намалят своя риск и цените са им ниски, да не получават всички наред едни и същи помощи”, допълни още премиерът.

Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че за част от мерките, които са на база на съществуващата програма срещу високите цени на електроенергията, вече има получена нотификация от Европейската комисия, така че помощите за декември могат да бъдат разплатени по тази програма.

За другите мерки правителството предвижда да получи много бърза нотификация от ЕК. Василев отбеляза, че това е общоевропейски проблем и се действа изключително бързо на ниво ЕК, за да се одобряват различните схеми за подпомагане. Помощите за декември се очаква да бъдат получени на 6-7 януари, отговори вицепремиерът на въпрос на БТА.

Министърът на енергетиката Александър Николов добави, че енергийното ведомство ще продължи да обсъжда с бизнеса всички проблеми в сектора и ще се наблюдава динамиката в цените. “Нека да се започне да се приема енергийната система като нещо, което е дългосрочно и следва да бъде управлявано по този начин, а не на база много волатилни цени и отклонение от пазара.

Още от Built.bg:  Строителното производство във Великобритания отбелязва спад

Според него основната консумация и това, което води до рязко повишаване на електроенергията в пикови часове, е типът консумация на конкретни небитови потребители. Затова мерките, които се вземат, са с цел да омекотят удара до степен, до която ще може и бизнесът да съдейства да се премине през този тежък период. “Няма как едностранно да се справим с всички проблеми”, изтъкна енергийният министър.

Той допълни, че в случай че цените на тока продължат да растат това означава, че дивидентите, които ще получат държавните енергийни дружества, които са под шапката на Българския енергиен холдинг, ще бъдат с по-голям размер. Ако т.нар. свръхпечалба продължи да нараства, ще бъде направен допълнителен анализ и при необходимост ще бъдат платени допълнително пари.

Николов коментира, че всички мерки се предприемат с цел да има устойчивост както за бизнеса, така и за битовите потребители.

По време на брифинг вчера министър Николов обясни, че компенсациите за бизнеса за декември ще се изчисляват като 75 на сто от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента “ден напред” на Българската независима енергийна борса за съответния месец, но не повече от 30 процента от реалната борсова цена за юли.

Този вид подпомагане на бизнеса е на обща стойност около 940 млн. лв. до края на периода, посочи той. Схемата за подпомагане на мрежовите оператори за технологичните им разходи е на обща стойност 350 млн. лв. По думите на министър Николов това ще предотврати натрупването на допълнителен дефицит в системата, който иначе би трябвало да бъде платен от всички потребители.

Още от Built.bg:  Избори за Европейски парламент: Официални резултати

Потребителите на природен газ на регулирания пазар ще бъдат компенсирани с общо 200 млн. лева.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам