Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Близо 3 милиарда лева от ОП “Региони в растеж” – за инфраструктурни обекти

City Sign Night Urban Street  - Anestiev / Pixabay

Близо 3 млрд. лв. са договорените средства за реализация на проекти по управляваната от Министерството на регионалното развитие Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г.

Сумата представлява над 94 процента от общия разполагаем ресурс в размер на 3,14 млрд. лева за програмния период, който приключва на 31 декември 2023 година. За това информира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Нина Стоименова.

Стоименова председателства 19-то заседание на Комитета за наблюдение на европейската програма, което се проведе в Културния дом на Нефтохимик в гр. Бургас. Сградата е сред емблематичните обекти, обновени през програмния период със средства от ОПРР.

Зам.-министър Стоименова отчете, че към днешна дата са отворени всички 24 процедури, по които от програмата се отпуска безвъзмездна финансова помощ. Сключени са 756 договора, от които 306 са в процес на реализация, а изпълнението на останалите 450 е приключило, което означава, че над 59 процента от проектите са с верифицирани и разплатени разходи.

“Сертифицираните средства, представени в ЕК и одобрени от нея като допустими, възлизат на 1,665 млрд. лв. или 53 процента от бюджета на оперативната програма, а разплатените са 2,109 млрд. лв. или 67 процента от ресурса й. Тези цифри също показват, че се движим с изключително добри темпове”, посочи още заместник-регионалният министър.

До момента са реализирани 76 проекта за образователна инфраструктура и 210 за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради. Завършените проекти за градска среда в големите общини на страната са 37, а за подпомагане на процеса на деинституционализация на деца и възрастни – 55. За обновяване и модернизация на пътна инфраструктура са финализирани 22 договора.

Още от Built.bg:  Путин при Си Цзинпин: Русия и Китай засилват партньорството си

“Ключовите предизвикателства, свързани с изпълнението на оперативната програма през тази година бяха много. През последните месеци успяхме да канализираме темповете на изпълнение и разплащане по програмата, както и да разрешим и преодолеем текущите проблеми и да се върнем към нормалния ритъм на работа”, коментира още заместник-министър Стоименова пред членовете на Комитета.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам