Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Блок в езерото в „Дружба“. Светещи букви заместват светещия човек върху бившия мавзолей

Снимки: http://artsofia.bg/

Проектите за съвременно изкуство в градска среда, кандидатствали по програма „Навън“, бяха представени днес в центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. В направление 1 – градска градина на площадка „Мавзолей“, комисията за творческа оценка предлага финансиране да получи проекта „Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било“ на Красимир Терзиев. Исканата сума е близо 100 000 лв. В направление 2 – „Открито“, фаворитът е „Блок в езерото“ на Минà Минов, чиито бюджет е 16 000 лв.

Блок в езерото

Предложението на Красимир Терзиев е за изграждане на хоризонтална структура на площадката на бившия мавзолей на Георги Димитров, в противовес на вече осъществените вертикални структури на „Бронзовата кула“ и „Един човек“. За разлика от акцентирането на погледа отдалеч и вертикалната насоченост към небето, които предните два проекта ползват, тук се предлага структурата на кръг с диаметър 12,5 метра, положен хоризонтално върху терена, позволяващ поглед отдалеч единствено през нощта когато надписът светне, но заедно с това и обживяване на самата структура през цялото време с предоставянето на възможността хората да седнат върху буквите в кръг и станат част от произведението в символичен но и в съвсем физически приобщаващ план, разказва авторът.

Проект „Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било“ на Красимир Терзиев.

По думите му текстът, стоящ в основата на проекта, е опит да се синтезира едно особено усещане за настоящия момент, в който пребиваваме – някакво усукване в историческото време, при което миналото се преработва, пренаписва и въобразява наново в забързани темпове. Опитът за осъзнаване на това особено усукване на времето в настоящия момент е синтезиран в изречението „Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било“, смята Красимир Терзиев.

Още от Built.bg:  Столичната община ще постави 12 нови камери за контрол на скоростта

„Блок в езерото“ е проект за плаващ обект/макет/модел на къщичка за патици, висока три метра. Тя представлява умален модел, повтарящ формата и силуета на една от жилищните сгради непосредствено до езерото. „Двойната функция на обекта – едновременно реплика и в същото време къщичка за птиците, смятам, че позволява на посетителите на парка да съзерцават със самоирония, да видят себе си, своя живот, своя имот като отражение във водата на езерото“, казва Минà Минов.

По думите му полудивите патици получават странната възможност да заживеят временно в тази забележителна модернистична архитектура. Предвижда се и консултация с еколог специалист по птиците, за да им се осигури подходящо обитание. Платформата ще бъдат изградена от разглобяема метална конструкция, покрита с водоустойчиви панели. Платформата е със скосени страни, за да позволява на патиците лесно да излизат от водата и да достигат до основата на модела, където са разположени малки дупки-входове към вътрешността му. Там ще има заслано сено.

След избора на комисиите по естетическа оценка на двете произведения, предстои те да бъдат утвърдени от Столичния общински съвет. След това ще преминат през процедурите на съгласуване, необходими за излагането на едно произведение в градска среда – за да се спазят всички норми за безопасност и строителство, каза пред БТА Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столичната община и координатор на програма „Навън“.

По думите й произведенията ще бъдат изложени в рамките на тази година. „Надявам се, в пролетните месеци да започна поставянето на двете локации“, каза още Генова.

Инсталацията на площадката при мавзолея ще остане две години, а тази в езерото – максимум една година.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

„Възможно е да разширим локациите с различни периферни райони на София, за да може хората, които живеят там, да могат да се срещнат по-непосредствено със съвременното изкуство. Във всички райони на София има интересни места, които биха провокирали въображението на авторите. И навсякъде има хора, които биха имали интерес да се страшна с такова изкуство и то да е близо до тях“, каза още Биляна Генова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам