Бюлетин

Блумбърг: Шефът на строителния гигант “Евъргранд” е поставен под наблюдение от китайската полиция

Снимка: AP

Основателят и председател на борда на директорите на изпадналия във финансови затруднения китайски гигант в недвижимите имоти “Евъргранд” (Evergrande Group) Хуей Ка Ян е “поставен под полицейско наблюдение”, съобщи Блумбърг, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Милиардерът е бил отведен по-рано този месец от служители на китайската полиция. Той се намира на неназовано място, където е под постоянно наблюдение, посочват източниците на Блумбърг, пожелали анонимност.

Не е обявено защо срещу един от най-богатите хора в Китай са предприети подобни действия от страна на полицията. Официално той не е арестуван и не се съобщава, че има вероятност да му бъдат повдигнати криминални обвинения, посочва Блумбърг.

Корпорацията “Евъргранд”, създадена от Хуей Ка Ян, обяви през юли, цитирана от Асошиейтед прес, че задълженията й през 2022 г. са се увеличили до около 340 милиарда долара.

Компанията се оказа в затруднено положение през 2021 г., когато китайските власти затегнаха контрола над сектора на недвижимите имоти. Тогава “Евъргранд” изпадна в неплатежоспособност, тъй като като изпитваше затруднения да завърши редица проекти и да се разплати с доставчици и кредитори.

През юли обремененият с огромни дългове конгломерат подаде молба пред съд в САЩ за защита при фалит. Това би запазило американските активи на “Евъргранд”, докато компанията разработва план за преструктуриране на задълженията си, посочва Си Ен Би Си.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам