Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“БМФ Порт Бургас” АД откри нов интермодален терминал в Индустриална зона “Божурище”

Пристанищният оператор “БМФ Порт Бургас” АД, който стопанисва терминалите “Бургас Изток-2” и пристанищен терминал “Бургас Запад”, откри интермодален терминал в Индустриална зона “Божурище”, съобщиха от акционерното дружество. В него ще обработват морски контейнери, разтоварени в пристанище Бургас. За транспортирането им между Бургас и София ще се използват железопътните трасета, което, отчитат от дружеството, е в съответствие с новите европейски тенденции за преминаване към по-щадящи околната среда решения за транспорт на товари.

По време на откриването изпълнителният директор на “БМФ Порт Бургас” АД Борис Балев представи предимствата на терминала като основно свързващо звено между пристанището в Бургас и европейската мрежа от интермодални терминали. Това, отчете той, дава възможност на България да поеме нови потоци товари от Изток към Западна Европа. Терминалът е разположен по протежение на железопътната линия София-Банкя и е на около 5 километра от Околовръстното шосе на столицата.

Пристанище “Бургас”, снимка: БТА

“Ключовата му локация гарантира гъвкавост на доставките на контейнери до/от вътрешността на страната както с автомобилен, така и с железопътен транспорт. Терминалът е регистриран като временен и митнически склад. Оперативната му площ е 27 000 кв. м, а годишният му капацитет се изчислява на 60 000 TEU. Инвестицията в изграждането му възлиза на близо 9,2 млн. лева”, отчете Балев.

Церемонията по откриването се проведе на новоизградената площадка, а на събитието присъстваха над 130 гости – представители на институциите, клиенти и партньори, между които Николай Шушков – заместник-министър, МРРБ; представители на МТС; д-р Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ ЕАД;, представители на ДП НКЖИ; Бурхан Немутлу – председател на Управителния съвет на Българско-турска търговско-индустриална камара; Емрах Сазак – член на Управителния съвет на Алкомет и в екипа на БТТИК; представители на ДППИ и БДЖ Товарни превози ЕООД.

Още от Built.bg:  Енергийният министър: Ангажиментът за ТЕЦ “Марица Изток 2“ като част от критичната инфраструктура остава категоричен

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам