Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БНБ: Няма основание за промяна на курса на лева към еврото

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са “некомпетентни и безотговорни”. Това заявиха от Българската народна банка за БТА, потърсени за коментар, след като вчера в медийното пространство се появиха публикации за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към Министерски съвет, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси и ако не се предприемат спешни действия.

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев/евро може да бъде променен, от БНБ отговориха: “Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение – бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни”.

От централната банка посочиха още, че не са водени разговори между техни представители и на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса. От БНБ допълниха, че “такава промяна е невъзможна“.

Снимка: БТА

Заради ръста на разходите за по-високи пенсии, облекченията за бизнеса заради скъпата енергия, както и  намаления ДДС, финансовото министертво алармира преди месец, че разходите растат прекалено бързо. Тогава от ведомството дадоха червена светлина за растящите разходи в държавната хазна, когато стана ясно, че още през февруари дефицитът възлиза на 250 млн.лв.  От Министерството на финансите призовават за ограничаване на харчовете и повишаване на приходите в бюджета, така че дефицитът да се ограничи до 3% през 2023г. 

Сред мерките, посочени от МФ, са замразяване на доходи, извън МРЗ, отпадане на  ДДС облекченията, увеличаване на акцизите върху цигарите и тютюневите изделия, облагане на свръхпечалбите и 100% дивидент за държава.

Още от Built.bg:  Икономически експерти предупреждават, че много страни са заплашени да влязат в рецесия до края на 2024 г.

Пред bTV финансистът Любомир Дацов бе категоричен, че фиксирането в конкретна точка, в която е упоменат риск за страната, не е правилно. “Трябва да се гледа цялостната картина на този доклад. А тя казва едно – бюджетът е дебалансиран и има нужда спешни мерки за разходите.”, обясни той. Според него министър Росица Велкова е обявила желание за мандат за изготвяне на Бюджет 2023 и той предстои да бъде приет до 3 седмици.”Това е първата крачка от спасението на страната ни в тази ситуация. Ако не бъдат предприети последващи стъпки за справяне с разходите, ще имаме години на дефицити. С тези дефицити няма как да влезем в еврозоната и съответно това допълнително заплашва икономиката на страната”, каза още Дацов.

“Няма изготвен бюджет, разходите нямат рамка и съответно се увеличават. Затова миналата седмица министър Росица Велкова разпореди 20% намаляване на разходите на всички министерства”, коментира пред bTV от своя страна финансистът Кольо Парамов. По думите му държавата е в патова ситуация наистина, но, едва ли има сериозен риск за фиксирания курс лев-евро. “Смятам, че се прави излишно намаляване на ДДС за хляба и туризма, защото лишаването от приходи е най-тежката част в икономиката за една държава”, обясни той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам