Бюлетин

Богдан Богданов: Не очакваме да има съществен ръст в цените на горивата при прекратяване на дерогацията

Снимки: БТА

Не очакваме да има съществен ръст в цените на горивата при прекратяване на дерогацията в началото на март, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

В петък ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС се договориха за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е спиране на квотите за износ от 1 януари, втората – окончателна отмяна на дерогацията от 1 март .

„Много работа беше свършена през последните три месеца и България успя да изгради един капацитет от експерти, които имат готовност да поемат оперативно рафинерията, успяхме да направим проучване откъде и от какъв петрол може да се възползваме, за да може рафинерията да работи на максимални капацитети“, посочи министърът.

Министърът на икономиката Богдан Богданов.

Цените на горивата ще зависят от динамиката на международните пазари, ние не бихме могли да потвърдим дали ще се повишат или понижат през следващите шест – девет месеца, заяви той. „При един плавен преход, при който рафинерията работи на оптимален капацитет, не очакваме да има съществена разлика в цените на горивата“, посочи Богдан Богданов.

България в момента е доста по-готова, всичко зависи към момента от  икономическия оператор на рафинерията „Лукойл“, но ако не се справи, ние сме готови да доставим петрол рафинерията да работи, каза още той. „От началото на дерогацията „Лукойл“ имаха 18 месеца, в които да направят своя план как ще преминат на производство на изцяло неруски петрол. Ангажиментът е на самата рафинерия, към момента имаме 20% неруски и 80% руски петрол, до края на годината количествата трябва да намалеят. „Лукойл“ няма да има ограничения да изнася произведените количества с неруски петрол. От тях зависи в момента какви количества могат да изнасят извън България. Ясно е, че дерогацията ще бъде прекратена в началото на март месец, така че „Лукойл“ трябва да се подготвят“, обясни министърът на икономиката. Ако се наложи държавата да поеме контрола, ние имаме готовност, категоричен беше той.

Още от Built.bg:  Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката

„Това което трябва да се случи е ясно – рафинерията трябва да работи на максимален капацитет, хората които работят в рафинерията – 4000 души, да запазят своите работни места“, отбеляза министърът. Трябва да спазваме европейските санкции, независимо кой е икономическият оператор, той трябва да си плаща данъците в България“, заяви министърът на икономиката.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам