Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Богдан Милчев: Магистралите в България не могат да бъдат наречени магистрали

Магистралният път в България е в лошо състояние и отказът от поддръжката му води до това да имаме самочувствието да кажем, че това са магистрали на смъртта. Това стана известно от думите на председателя на Института за пътна безопасност (ИПБ) Богдан Милчев по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, на която от института представиха доклад за състоянието на автомагистралите в България в периода 1 – 24 декември 2022 г. Документът е изготвен на база проверка на международен одитор с екип от инженери и проектанти, извършили полеви оглед на 846 км автомагистрали.

Според посочените данни в доклада е необходим текущ ремонт на 480 км от пътя и рехабилитация и почистване на отводнителните съоръжение по протежение на 250 км. Сред засечените от експертите нередности по магистралите са 415 места с повредени ограничителни системи в следствие на пътно-транспортни произшествия и 31 места с неправилно поставени знаци. 

Богдан Милчев (в средата), Председател на УС на Институт за пътна безопасност.
Снимка: БТА

„Това, което констатирахме и смело можем да кажем, е че тези 846 км магистрали не са магистрали и всеки, който ги именува така, носи отговорността за жертвите по тях. Не може да бъде магистрала тази, на която повече от 350 км по износващия слой на асфалта сме констатирали деформации с коловози, неравности, с дупки. Не може да бъде магистрала тази, на която има на повече от 400 места увредени мантинели, не можем да кажем, че това са магистрали, на които хоризонталната и вертикалната организация на движение над 80% не отговаря на светлоотразителност през тъмната част на денонощието. Отводнителните системи на нашите магистрали е абсолютно занемарено“, посочи Милчев. Той добави, че при над 200 км са констатирани места, на които може да се образува аквапланинг поради лошо отводняване.

Още от Built.bg:  Президентът наложи вето на бързите екооценки за някои инвестиционни проекти

Успоредно с това изследване от ИПБ са направили запитване в Агенция „Пътна инфраструктура“ относно това колко км пътища са ремонтирани през 2022 г. Отговорът бил седем км основен ремонт и 230 км – текущ ремонт. Богданов напомни, че за миналата година държавата е отпуснала 2,5 млрд. лв. за ремонт на три хил. км пътища.

Според председателя на ИБП три са елементите, необходими за подобряване на магистралните пътища – качествено управление, спазване на законодателството и отстраняване на корупцията по високите етажи и изобщо.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам