Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Бойко Рашков: Към ГЕРБ са отделяни между 30 и 40 процента от парите за строежа на АМ “Хемус”

Снимки: БТА

“От средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ “Хемус”, не всички пари са отивали за самото строителство. Колкото авансово са превеждани на някои от фирмите, представили се като строители на магистрали, са отделяни между 30 и 40 процента от тях, които са се насочвали към една политическа партия, прокуратурата поиска да й я кажа, и аз им я казах днес, това е политическа партия ГЕРБ”.

Това каза вътрешният министър Бойко Рашков пред медиите, след като два часа беше разпитван в Софийската градска прокуратура заради негово изказване в интервю за БНР, в което посочва, че знае къде са отишли парите предназначени за строителството на АМ “Хемус”.

По делото за пране на пари, предназначени за строежа на магистралата, до момента има един обвиняем, Борислав Колев, който е задържан за постоянно в ареста.

По думите на Рашков задача на прокуратурата е “да докажат тези пари, че окончателно са били получени от представители на тази политическа партия – за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите”.

Вътрешният министър посочи още, че е заявил на прокурора, който е водил разпита му, че няма доверие на държавното обвинение. “И съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и задълбоча съвсем, тази информация ще отиде към Борисов, а той, нищо чудно, в един момент да стане мишена на самата прокуратура”, допълни той.

Рашков добави, че прокуратурата не е обърнала внимание на няколко други материали, приключени от МВР и изпратени със становище да се образува досъдебно производство. “От началото на декември до днешен ден нямаме отговор от прокуратурата взела ли е решение и какво е то”, обясни вътрешният министър.

Още от Built.bg:  Министърът на енергетиката: Няма да има съществено поскъпване на електрическата енергия за битовите потребители

На въпрос дали се страхува, че прокуратурата ще предприеме действия спрямо него заради това, че разкрива пред медиите информация от разследването, министър Рашков заяви, че не се страхува от това. “Защото за мен истината относно този случай, който съм дефинирал като “престъплението на века”, е нещо много по-важно, отколкото моята лична сигурност”, коментира министърът.

Малко по – късно в позиция до медиите от ГЕРБ  обявиха: “За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения, без да посочи доказателства за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си!”. 

От държавното обвинение обясниха, че вътрешният министър Бойко Рашков не е посочил никаква конкретика в разпита си като свидетел по делото “Хемус”. 

“По време на разпита му в сградата на Софийската градска прокуратура днес Бойко Рашков в качеството си на свидетел не посочи никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото”, съобщават от прокуратурата.

Оттам обясняват още, че министърът не е искал да бъде правен звукозапис и видеозапис на разпита, както и че е бил поканен да изложи в свободен разказ всичко, известно му по делото “Хемус”.

Прокуратурата допълва, че при разпита си Рашков е определил изказванията си пред радиото като “политически” и е заявил, че “не могат да бъдат други”.

От държавното обвинение съобщават още, че разследването по делото “Хемус” ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства.

Още от Built.bg:  Еврокомисията прогнозира ръст на БВП в България

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам