Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Борел: Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила

Снимка: ЕС

Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното поражение на Русия е очевидно, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на среща в Брюксел, организирана от Европейския форум за сигурност и отбрана.

В началото на войната започнахме да правим изявления, да осъждаме нападението, да изразяваме тревога. Спомням си, че говорих с мои колеги и те казаха, че има фонд за предоставяне на оръжие за партньори на ЕС по света. Първоначалното предложение беше да се отпуснат 50 милиона евро, попитах дали това не е шега.

Веднага решихме първата сума да бъде половин милиард евро, а днес сме близо до шест милиарда евро. Общо държавите от ЕС и европейските институции вече осигуриха около 16 милиарда евро подкрепа за Украйна, посочи Борел.

Надявам се войната да спре, но Русия продължава постоянния обстрел. Чувам хора, които искат мир. Същото искам и аз, а украинците го искат най-много. Кажете как да се постигне мир и какъв да бъде той, призова върховният представител. Той обясни, че ако спре подкрепата за Киев, руските войски ще стигнат до полската граница и това ще застраши допълнително сигурността.

Всяка държава от ЕС трябва да изпраща боеприпаси на Украйна от своите запаси. Тези боеприпаси ще бъдат възстановени, ще платим за това, поясни той. Според него войната е станала екзистенциален въпрос не за Русия, а за руския президент Владимир Путин. По неговите думи преди войната присъединяването на Украйна към НАТО не е било на дневен ред и страната не е представлявала военна заплаха за Русия.

Още от Built.bg:  Как възобновяването на глобалната хидроенергия ще ограничи растежа на изкопаемите горива

Готови сме за мирни преговори, но всеки, отишъл до Кремъл за среща с Путин, се връща със същото послание – че той има военна цел и докато не я постигне, няма да спре.

Но в тази война не става дума за сражение между две войски, Русия постоянно обстрелва цивилни и разрушава инфарструктура, убива деца, отбеляза Борел. Дипломатическата победа е също толкова важна, колкото е военната, трябва да обясняваме на хората защо свободният свят не може да позволи победа за Путин, добави той.

По неговите думи всеки, който подкрепя Украйна, е част от “колективния Запад” и това не е географско понятие. 

Молим Китай да използва влиянието си над Русия, за да спре войната, да изпълни своята отговорност като член на Съвета за сигурност на ООН, заяви Борел, но изрази съмнение, че Пекин може да бъде посредник в мирни преговори. Безграничната дружба между Китай и Русия има граници.

Това е “ограничено безгранично приятелство“, коментира той и отбеляза, че Русия икономически е равна на Италия или Испания, а Китай съставлява една пета от световната икономика. Китай явно подкрепя Русия, но засега не осигурява военна помощ за Москва, добави върховният представител.

По неговите думи е неизбежно превръщането на Китай в световна сила, но важното е дали Пекин използва тази мощ в съответствие с международното право и дали застрашава ценностите на свободния свят.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам