Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Борис Бонев предлага зелен бюджет за София

София трябва много активно да инвестира в процеси  и проекти, които я правят много по-устойчив град – и на климатични, и на икономически сътресения, каза общинският съветник Борис Бонев днес на брифинг при представянето на бюджета за София за 2022 г. Трите основни фокуса на бюджета, които той и екипът му предлагат,  са зелена система, активност на населението, устойчивост и инвестиции в кварталите и това да са трите стълба, по които да се развива града и стане по-добро място за живеене.

По думите на Бонев крайно време  е повече инвестиции да се насочат към кварталите, в които не само живее по-голяма част от населението на столицата, но и изцяло са били игнорирани от гледна точка на сериозни инвестиции и подобряване на качеството на живот.

Предложенията за бюджета в сферата „София зелен и активен град“  представи Елена Иванова от екипа на Бонев. На първо място тя отново открои проблема с мръсния въздух на София и пропуснатата възможност на общината да откупи зелените площи за застрояване в Южния парк, междублоковите пространства и др. От екипа на Бонев предлагат допълнителни 5 млн. лева към заложените вече в бюджета за отчуждаване на терени, насочени само към зелените площи. 

Друго предложение е да се засадят 150 хил. нови дървета на територията на столицата тази година, в унисон с останалите европейски кампании.

Бюджетът предвижда още нови площадки за спорт за подрастващите,  които да превърнат София в активен глад. Предлага се в капиталовата програма на столицата да  се предвидят още паркове и специална настилка на територията на Южен парк за хората, които използват тичането като основен метод на спорт.

Още от Built.bg:  Енергийната компания на Бил Гейтс строи атомна електроцентрала от ново поколение

Борис Бонев акцентира върху проблемите на градския транспорт с един от символите, по думите му, на София –  трамвайният транспорт. Предлага се  ремонт на трамвайното трасе по бул. „Княгиня Мария Луиза“ от ул. „Козлодуй“ до надлез „Надежда“, при участъка на централната жп гара, което е в трагично състояние. „Спаси София“ вече има проект за този ремонт, подчерта Бонев.

Снимка: БТА

Булевард „Тодор Каблешков“ също влиза в плановете за ремонт. От 20 години се говори, но няма готов проект за трамвайното трасе по него, каза Бонев. Той предложи в бюджета за 2022 г. да се добавят  350 хил. лева  за подробен проект на трамвайното трасе от бул. „България“ до бул. „Черни връх“, което е пълната фаза от строежа на трасето. Ползите на трамвайния транспорт са много – той е екологичен, евтин, удобен, за който градът ни има капацитет на обслужване.

Бонев поиска бюджет и за безопасни кръстовища в града. Екипът му имал изготвени три идейни проекта – в кварталите „Овча купел“, „Люлин“ и „Слатина“. Целта е с малко подобрения в инфраструктурата да се постигне значим ефект за пътната безопасност .Общинският съветник постави акцент върху буферния паркинг на метростанция „Сливница“, който не е довършен от години, макар да има голям капацитет за автомобили. За да стане това, са необходими  3 млн. лева.

По отношение на инвестициите в кварталите екипът на Бонев е набелязал три основни направления – образование, здравеопазване и зелени площи. Основен проблем е липсата на детски градини и недостиг на места в тях, с фокус на северните квартали на града. В две от предложенията, заложени в бюджет 2022, е нова детска градина в  ж.к „Обеля“ 1 и ремонта на 35-о СУ  в центъра на ж.к. “Лозенец”, за което от години родители и учители се молят за подобряване на базата.

Още от Built.bg:  ЕП ще обяви около полунощ първата прогноза за разпределението на мандатите
Снимка: БТА

За по-добро здравеопазване и първични здравни грижи се предлага бюджет за три ДКЦ от 3 млн.  лева, с които да бъдат изцяло ремонтирани. Основните предложения по отношение на зелените площи са свързани тази година с кв. „ Люлин“, но занапред  – и в другите квартали.

Нашият проект е амбициозен, но и финансово устойчив,  каза Елена Иванова, която представи приходната част на бюджета.  Бюджетът има достатъчно буфери и възможности за по-висока събираемост на данъци, каза тя. Такива има в сектора на сделките с недвижими имоти и бюджетът може да се увеличи от данъка за придобиване на имущество с постъпления, които да нараснат до 15 млн. лева. Друг източник са таксите за разрешение за стоеж, които не са актуализирани от 2006 г. и са безумно ниски, по думите на Иванова.

През последните години процентът на изпълнение на Капиталовата програма е изключително нисък, между 55 и 65 на сто усвояване на средствата, подчерта Борис Бонев. Той припомни, че Столичната община е взела 120 млн. инвестиционен заем за инфраструктура и до този момент, вече година и половина, не е започнат нито един обект.

Бонев каза, че предстои да внесат така очертания бюджет в Столичната община и изрази надежда колегите им и от другите политически сили да го припознаят.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам