Бюлетин

Борис Милчев: ДНСК трябва да продължи процедурата за спиране на строителството на “Златен век”

Година след като Върховният административен съд (ВАС) окончателно разреши строежа на небостъргача „Златен век“ в столичния район „Лозенец“, магистратите там прецениха, че за инвеститора е налице друг ред на процесуална защита.

Решението на ВАС по иска на „Артекс Златен век“ ООД за установяване от съда правото на дружеството да построи сградата „Златен век“ въз основа на разрешение за строеж от 2007 г., като завърши грубия строеж до 2024 г., е взето на 14 юли.

Общинският съветник от „Демократична България“ в Столичния общински съвет Борис Милчев обясни, че ВАС е оставил без разглеждане исковата молба на инвеститора, с която се иска установяване, че той разполага с разрешително, определяйки я за негодна за разглеждане. Това стана ясно на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София.

От районната администрация в „Лозенец“ очакват дирекция “Национален строителен контрол” (ДНСК) да продължи процедурата по спиране на строителството на небостъргача, произнасяйки се в кратък срок.

Милчев посочи, че липсва категоричност на произнасяне на компетентните органи, които да кажат дали тази сграда е законна или не. Той обвини в бягство от отговорност бившия директор на ДНСК Иван Несторов.

„Призоваваме Столичната община и ДНСК да бъдат координирани и да доведат този казус до край“, добави Никола Вапцаров от Инициативен комитет „Лозенец“. Според него е по-добре да се събори сградата, отколкото да се застрашава интересът на живущите в квартала. 

До решението на ВАС се стигна, след като ДНСК обжалва решението на Административния съд в София, с което искът на инвеститора беше приет за процесуално допустим и основателен, а разрешението за строеж – за валидно до 2024 г.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам