Бюлетин

Борислав Сандов: Средствата от отчисленията на отпадъци трябва да са за рециклиране

Философията и целите на отчисленията са те да отиват за мерки и действия на общините за намаляване на отпадъците, рециклиране и тяхното предварително третирани. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на на форум на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на тема “Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите”, който се провежда днес в София. Той отговори на въпрос на кмета на Плевен Георг Спартански относно отчисленията на общините по Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

Градоначалникът каза, че част от неговите колеги вече са завели дела срещу регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) за това, че не връщат отчисленията. “Имаме масови откази от РИОСВ да ни дадат парите, на които разчитаме”, допълни той.

Борислав Сандов, снимка: БТА

Министър Сандов отговори, че е наясно с парадокса, че според чл. 60 и чл. 64 на ЗУО средствата за отчисленията за 2021 г. подлежат на връщане на общините в срок до 30 април 2022 г. само при представяне на решение на съответния общински съвет, което трябва да е взето през предходната година. По думите му има казус, че общинският съвет може и да не е взел такова решение, а РИОСВ връщат отчисления само ако има такова.

Тези пари не са ви блокирани като цяло, те просто не могат да бъдат използвани за други нужди, каза Сандов. РИОСВ нямат субективно отношение да не искат да дават пари на общините. Те просто са задължени заради буквата на закона, каза още вицепремиерът.

Още от Built.bg:  Асен Василев: В проекта на бюджет за догодина са заложени значителни публични инвестиции

Сандов посочи, че се готвят изменения в ЗУО. По думите му, ако Народното събрание реши да промени закона относно „съответната година“ в чл. 60, от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) няма да имат възражения.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам