Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Борисовата градина връща автентичния си вид

Три основни цели за запазване на историческия вид на Борисовата градина са заложени в изработването и приемането на Подробен устройствен план на най-големия софийски парк – забрана на ново строителство в парка, възстановяване на дейността на знакови обекти и придобиване от общината на терени, които в годините назад са станали частни. Това  става ясно след общественото обсъждане на плана.

Снимка: БТА

Първото обществено обсъждане бе през 2019 г., когато постъпиха възражения от кмета на София Йорданка Фандъкова, както и от граждани и организации. Общото искане беше за недопускане на ново строителство на територията на парка. Решението за коригиране на проекта за ПУП е взето от Общинския експертен съвет по устройство на територията, припомнят от общината.

Отпадат предложенията за изграждане на нови сгради, каквито бяха Музеят за зелената памет на София и Климатичното училище. Същото важи и за ресторант “Тенекиите”, както и намаленото застрояването в терена на гара “Пионер”. Там ще се оформи зона са спортове и детски комплекс с площадки за игра за различни възрастови групи.

Конната база и комплекс “Спортна София” се запазват като традиоционни спортни съоръжения. Предвижда се възстановяване на атракцион “Кривите огледала” и Водния канал.

В проекта са описани специфичните правила за намеси, с които се запазва и увеличава общоградското културно и рекреационно значение на парка. На територията на Борисовата градина ще е позволена реконструкцията на съществуващи обекти само при запазване на тяхната обществена функция.

Проектът предвижда своя автентичен вид да върнат трите дансинга, Софийският тенис клуб, бюфетът бирария на острова в езерото “Ариана” в стил австро-германски барок, стадион “Юнак”.

Още от Built.bg:  В София тръгва нова трамвайна линия номер 15

Планът за Борисовата градина разрешава основен ремонт и модернизация на Националния стадион “Васил Левски”, стадион “Българска армия” и къпалнята “Мария Луиза”, като всички намеси могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри. Планът не допуска разширение на съществуващата към момента застроена площ, отбелязват от общината.

В резерватната част на Борисовата градина се допуска поставяне само на павилион на детската площадка, на съоръжението за книги при лятната читалня, за охрана и за билети. Забранява се разполагането на всякакви преместваеми обекти от типа сергии, пазарски будки, рекламни елементи и др. Също така се забраняват паленето на огън, фойерверките и къмпингуването на територията на Борисовата градина.

Ще бъдат поставени съоръжения при всички входове на парка, които да регулират влизането на автомобили. Проектът предвижда места за четири паркинга – под терена на автокъща “Капитолия”, срещу която Столичната община води дела за премахване, в сервитутата на старата трамвайна линия между Телевизионната кула и Руското посолство, към ул. “Николай Габровски” и към бул. “Симеоновско шосе”.

Предвиждат се изграждане на екодукти през бул. “Драган Цанков” и алея “Яворов”, велосипедна мрежа, безопасен и удобен пешеходен достъп и свързаност с градския транспорт, с цел подобряване на свързаността на парка с околните територии.

След представянето на проекта, писмени становища, мнения или предложения могат да бъдат депозирани в срок до 4 февруари в деловодствата на трите района, на чиято територия попада паркът – “Средец”, “Изгрев” и “Лозенец”, както и на електронните им адреси. Заключителната дискусия е предвидена за 17 февруари.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам