Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Браншова организация търси партийна подкрепа за индексацията на договорите в строителството

Камарата на строителите в България (КСБ) започна поредица от срещи с партиите в 47-ото Народно събрание. Целта е да им предостави информация за приоритетите на бранша с акцент върху необходимостта от адекватна индексация на договорите в строителството с публични възложители и необходимостта от законови промени, съобщиха от Камарата.

Първите разговори бяха последователно с депутати от “Има такъв народ” и от “Възраждане”, от които КСБ получи подкрепа. Камарата е изпратила писма за срещи до всичките седем партии в парламента.

Заради драстичния скок в цените на строителните материали – който не е български, а европейски проблем, крайният продукт в строителството е чувствително оскъпен – над 25-30 на сто, и е под заплаха завършването на важни държавни или общински обекти. Причината е, че при провеждането на търговете за тях цените са били на нивата отпреди години и вече са остарели. Затова е необходимо държавата да приеме механизъм за приемлива индексация на договорите, обясни председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев. Ако индексацията е прекалено ниска – от порядъка на 3-7 на сто, няма да има смисъл, добави той.

“Методиката за индексиране трябва да е максимално справедлива, за да е защитима пред обществото, и КСБ е готова да подпомогне експертно изготвянето й – за нас е важно българските граждани да разберат сериозността на проблема и трудностите, пред които е изправен целият бранш”, обясни председателят на Контролния съвет на КСБ инж. Благой Козарев. И добави, че е от изключителна важност процесът по актуализация на цените по договорите да започне максимално бързо, защото много фирми са изправени пред фалит.

Още от Built.bg:  Безвъзмездно финансиране от САЩ на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад
Снимка: КСБ

Инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия, обясни как проблемът с безпрецедентният скок на цените на материалите е решен в други европейски държави. Любомир Пейновски от Изпълнителното бюро обясни, че е нужно индексацията да стане на две стъпки – спешен механизъм, който да засяга вече сключени договори. И дългосрочен, който да важи за договорите, които в бъдеще ще се включват между възложители и изпълнители.

На срещата от ИТН присъстваха председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, зам.-председателят й Виктория Василева, Георги Георгиев, зам.-председател на парламентарната регионална комисия и Николай Радулов. Георгиев повдигна въпроса, че в механизма за индексация трябва да бъдат включени и увеличените разходи за труд и механизация. Според него тя става още по-спешна заради повишените цени и проблемите с нарушените вериги за доставки на материали, следствие на войната в Украйна, както и заради инфлацията.

В срещата с “Възраждане” партията беше представена от депутатите Елена Гунчева от Постоянната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Иво Русчев и Георги Георгиев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам