Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Строители и архитекти предлагат законови промени против корупцията и облекчаване на инвестиционния процес

Браншови организации, свързани със строителството, инвестиционния процес и проектирането са подготвили промени в редица закони и напълно нови нормативни актове. Това стана ясно днес на пресконференция в БТА на Координационния съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството. Предлаганите промени целят да облекчат инвестиционният процес, да се намали административната тежест и корупционните практики и среда.

Арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите и ротационен председател на Координационния съвет, съобщи, че вече е готов предварителен проект на Кодекс, който обединява темите на основите законови норми в сектора. В това число са ЗУТ, Закона за регионалното развитие, Закона за устройство и застрояване на Столична община, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и други. Предстои този проект да се подложи на професионално и гражданска обсъждане, след което се надяваме да стигне до неговото разглеждане в държавните институции, каза Борисов.

Арх. Борислав Борисов

Предлага се да има две основни нови фази на проектирането: фаза 1 – инвестиционен проект за одобряване, с намален обем и съдържание, на базата на който администрацията да издава разрешения за строеж. Целта е да се спре внасянето на купища ненужни чертежи, които да затормозяват с несвойствени функции администрацията.

Във втората фаза е инвестиционен проект за изпълнение на строителството, като в нея ще са всички части на проектите, които са нужни, за да бъдат качествено изпълнени строителните обекти. Предлага се тази фаза да е на регистрационен режим, като се предвижда всеки член на браншовите организации, който практикува професията си, да носи отговорността.

По линия на националното държавно и регионално планирането се предлага регионите да се сведат до четири вместо сегашните шест, както и да има само един вид Общ устройствен план, а не както е сега по ЗУТ – четири.

Още от Built.bg:  Кой поема управлението на Иран след смъртта на президента

Друго предложение е понятието “характер на застрояването” да отпадне за сметка на “височина на застояването” и да има пет вида височина на застрояването. Тук се включва много високото и много ниското строителство, което, по думите на Борисов, трябва да бъде защитено в контекста на търсенето на напълно екологична и съобразена с природните особености градска среда – до седем или около седем метра кота корниз.

Приоритет за бранша е и дигитализацията в сектора, с което ще се намали корупционната среда, а по темата предстои среща в ресорното министерство. От бранша настояват за бързо и ефективно реализиране на Единния информационен регистър, който да е публичен и да включва и елементите на недвижимите културни ценности.

От Камарата на архитектите искат прецизиране в Закона за устройство на територията на разпоредбите за така наречения инженеринг. По тази тема, арх. Владимир Милков – председател на КАБ, каза:

Ние не сме против инженеринга, но трябва в текстовете да се прецизира къде той е най-подходящ като процедура за обществена поръчка и къде трябва да се прилага архитектурен конкурс.

Според европейската практика архитектурен конкурс се прилага основно при големи публични сгради и големи публични държавни или общински инвестиции. Инженерингът може да се приложи на уникални обекти, за които няма ноу-хау в България, допълни той.

Снимка: БТА

Илиян Терзиев – председател на УС на Камарата на строителите в България, изтъкна, че в Германия от датата на подаване на документацията в община до разрешението за строителство средно се губят между 52 и 62 работни дни, а в България в най-добрия случай това отнема 278 работни дни. За Камарата акценти в законодателните промени са сроковете и цените в строителството.

Още от Built.bg:  Мария Бакалова на червения килим в Кан в ролята на Ивана Тръмп

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) инж. Георги Шопов пък посочи, че към момента строителството съставлява към 9 % от БВП или към 12 млрд. лева на година. Това означава, че всеки петнадесети гражданин на България издържа себе си и семейството си от строителство. Шопов изтъкна, че при такъв принос на сектора е “безумие администрацията да работи по такъв начин”. Тя не само не помага, а без да иска пречи, допълни той и изтъкна, че целта е това да се промени.

Инж. Георги Шопов, снимка: НАСП

Координационния съвет е създаден през 2020 г. В него участват Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите – консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам