Бюлетин

Строители и архитекти предлагат законови промени против корупцията и облекчаване на инвестиционния процес

Браншови организации, свързани със строителството, инвестиционния процес и проектирането са подготвили промени в редица закони и напълно нови нормативни актове. Това стана ясно днес на пресконференция в БТА на Координационния съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството. Предлаганите промени целят да облекчат инвестиционният процес, да се намали административната тежест и корупционните практики и среда.

Арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите и ротационен председател на Координационния съвет, съобщи, че вече е готов предварителен проект на Кодекс, който обединява темите на основите законови норми в сектора. В това число са ЗУТ, Закона за регионалното развитие, Закона за устройство и застрояване на Столична община, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и други. Предстои този проект да се подложи на професионално и гражданска обсъждане, след което се надяваме да стигне до неговото разглеждане в държавните институции, каза Борисов.

Арх. Борислав Борисов

Предлага се да има две основни нови фази на проектирането: фаза 1 – инвестиционен проект за одобряване, с намален обем и съдържание, на базата на който администрацията да издава разрешения за строеж. Целта е да се спре внасянето на купища ненужни чертежи, които да затормозяват с несвойствени функции администрацията.

Във втората фаза е инвестиционен проект за изпълнение на строителството, като в нея ще са всички части на проектите, които са нужни, за да бъдат качествено изпълнени строителните обекти. Предлага се тази фаза да е на регистрационен режим, като се предвижда всеки член на браншовите организации, който практикува професията си, да носи отговорността.

По линия на националното държавно и регионално планирането се предлага регионите да се сведат до четири вместо сегашните шест, както и да има само един вид Общ устройствен план, а не както е сега по ЗУТ – четири.

Още от Built.bg:  Built анализ: Какви промени се задават в ЗУТ?

Друго предложение е понятието “характер на застрояването” да отпадне за сметка на “височина на застояването” и да има пет вида височина на застрояването. Тук се включва много високото и много ниското строителство, което, по думите на Борисов, трябва да бъде защитено в контекста на търсенето на напълно екологична и съобразена с природните особености градска среда – до седем или около седем метра кота корниз.

Приоритет за бранша е и дигитализацията в сектора, с което ще се намали корупционната среда, а по темата предстои среща в ресорното министерство. От бранша настояват за бързо и ефективно реализиране на Единния информационен регистър, който да е публичен и да включва и елементите на недвижимите културни ценности.

От Камарата на архитектите искат прецизиране в Закона за устройство на територията на разпоредбите за така наречения инженеринг. По тази тема, арх. Владимир Милков – председател на КАБ, каза:

Ние не сме против инженеринга, но трябва в текстовете да се прецизира къде той е най-подходящ като процедура за обществена поръчка и къде трябва да се прилага архитектурен конкурс.

Според европейската практика архитектурен конкурс се прилага основно при големи публични сгради и големи публични държавни или общински инвестиции. Инженерингът може да се приложи на уникални обекти, за които няма ноу-хау в България, допълни той.

Снимка: БТА

Илиян Терзиев – председател на УС на Камарата на строителите в България, изтъкна, че в Германия от датата на подаване на документацията в община до разрешението за строителство средно се губят между 52 и 62 работни дни, а в България в най-добрия случай това отнема 278 работни дни. За Камарата акценти в законодателните промени са сроковете и цените в строителството.

Още от Built.bg:  Караджов определи като „дискусионен“ тавана от 15 процента за индексация на строителните договори

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) инж. Георги Шопов пък посочи, че към момента строителството съставлява към 9 % от БВП или към 12 млрд. лева на година. Това означава, че всеки петнадесети гражданин на България издържа себе си и семейството си от строителство. Шопов изтъкна, че при такъв принос на сектора е “безумие администрацията да работи по такъв начин”. Тя не само не помага, а без да иска пречи, допълни той и изтъкна, че целта е това да се промени.

Инж. Георги Шопов, снимка: НАСП

Координационния съвет е създаден през 2020 г. В него участват Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите – консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам