Бюлетин

Британският премиер обяви смекчаване на целите в областта на климата

Снимка: AP

Премиерът на Великобритания Риши Сунак отхвърли днес няколко ключови цели за съкращаване на емисиите, включително за забраната за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили, съобщи Си Ен Би Си.

Забраната за автомобили с двигатели с вътрешно горене, ще бъде отложена с пет години  – от 2030 за 20235 година, като тази промяна бе критикувана по-рано днес заради факта, че създава несигурност в автомобилния сектор, който се подготвя за прехода към електрически превозни средства.

Сунак каза също, че домакинствата се нуждаят от повече време, за да извършат прехода от газови котли към термопомпи, като някои от тях ще бъдат освободени от изпълнението на целевите показатели.

В речта си, в която той се опита да формулира промените като съответстващи на интересите на домакинствата, Сунак заяви, че ще обяви серия от дългосрочни решения през идните месеци, започвайки с “нов подход към едно от най-големите предизвикателствата, с които се сблъскваме – климатичните промени”.

Риши Сунак, снимка: AP

“Дълбоко убеден съм, че, когато попитате по-голямата част от хората за климатичните промени, те ще искат да постъпят правилно и дори са подготвени за повече жертви, но няма да е справедливо Уестминстър да налага подобни разходи на работещите хора, особено на тези, които вече изпитват трудности да изкарат до края на месеца”,  каза той.

Много от ключовите точки в речта на Сунак пред членовете на парламента изтекоха по Би Би Си и предизвикаха остри критики от базираните във Великобритания промишлени органи и автомобилостроители, още преди той да я е произнесъл.

Лиза Бранкин, председател на “Форд” (Ford) Великобритания, който се е ангажирал да превърне Обединеното кралство в европейски център за производство на компоненти за електрически автомобили, заяви, че целта за 2030 година е “жизненоважен катализатор за ускоряване на прехода на “Форд” към по-чисто бъдеще”.

Още от Built.bg:  Изненадващият ход на Сунак - върна Дейвид Камерън като външен министър

“Бизнесът ни се нуждае от три неща от британското правителство: амбиция, отдаденост и последователност. Неспазването на срока за 2030 година ще подкопае и трите”.

Целта за продажбата на бензинови и петролни автомобили бе обявена през 2020 година като част от по-мащабен план за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 година.

“Стелантис” (Stellantis), който отвори във Великобритания първия завод за производство само на електрически автомобили по-рано този месец, също обяви, че секторът се нуждае от яснота.

От няколко месеца министри изказват предложения, че правителството обмисля да смекчи зелените си политики, за които смята, че могат да донесат много допълнителни разходи на домакинствата, припомня Си Ен Би Си.

Управляващата Консервативна партия изостава от лейбъристите в социологическите проучвания за изборите идната година.

Някои членове от партията на самия Сунак се противопоставят на смекчаването на целите в областта на климата, като депутатът Крис Скидмор заяви вчера пред Би Би Си, че това “вероятно е най-голямата грешка в досегашното управление на Сунак”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам