Бюлетин

Британското енергийно министерство призна за провал на последния търг за строителство на офшорни вятърни съоръжения

Последната покана за търг на британското правителство за разпределяне на нови офшорни вятърни полета, е приключила с неуспех, предаде Франс прес. Това е свидетелство за кризата в сектора на вятърната енергия, който е ключов за енергийния преход на Великобритания. 

Макар че енергийното министерство изрази днес в комюнике задоволството си от “рекордния брой проекти за чиста енергия, за които са отделени държавни средства”, то призна, че нито един офшорен проект за вятърна енергия не фигурира при разпределението на средства за тази година.

Енергийният министър Греъм Стюарт увери, че такова развитие е последвало и подобни търгове в Германия и Испания, което е “следствие от повишението на инфлацията в световен план и влиянието върху веригата за доставки”.

От началото на войната в Украйна цената на суровини, използвани в офшорните вятърни централи като стомана, алуминий и мед, е нараснала значително, а тарифите за електроенергията, която ще бъде доставена след влизането им в експлоатация, са достигнали тавана си.

Според енергийните компании този таван понастоящем е недостатъчен, за да направи тези проекти рентабилни.

Критики по въпроса заваляха в днешния ден от всички страни.

“Провалът на търга за възобновяеми източници на енергия е най-голямата катастрофа за чистата енергия от поне десетилетие и поставя в опасност целите за декарбонизация във Великобритания”, отправи обвинения екологичната организация “Грийнпийс” (Greenpeace).

“Това прави Великобритания по-зависима от енергията от изкопаеми горива, която се внася и е по-скъпа”, добави тя, призовавайки за бърза реформа на системата за търгове.

Според Асоциацията за икономически растеж “Бритън римейд” (Britain Remade) провалът на търга ще струва около 1 милиард британски лири годишно под формата на допълнителни разходи за електроенергия.

Още от Built.bg:  Доставката на подвижния състав по Плана за възстановяване и устойчивост ще промени визията на железопътния транспорт в България

Тя обвинява британските правителства за това, че не са се вслушали в предупрежденията за компаниите от сектора.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам