Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БТПП стартира европроект за стимулиране на прехода към кръгова икономика в България

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) започва изпълнението на проект СМАРТ по оперативна програма “Добро управление”, съобщиха от Палатата.

Целта на проекта е да се предприемат конкретни действия за постигане на партньорско управление с активното участие на гражданите и на бизнеса на процеса на въвеждане на принципите на кръговата икономика в индустриалната екосистема на България, като един от инструментите за прилагане на основните положения на Европейския зелен пакт и на Стратегията за преход към кръгова икономика 2021-2027 г.

Предвижда се това да се осъществи чрез повишаване на взаимодействието между бизнеса, гражданите и администрацията при провеждането на “зелените” политики и по-пълна откритост и отговорност на държавното управление в тази област.

По проекта ще бъдат проучени темповете на процеса на въвеждане на кръговата икономика в производството, ще бъдат определени приложими добри европейски и международни практики на ускорен преход към такава икономика и ще бъдат изготвени препоръки от законодателен и административен характер за стимулиране на въвеждането й.

ЕС произвежда годишно над 2,5 млрд. т. отпадъци. Сега обновява законодателството си, за да насърчи преминаването към един по-устойчив модел, известен като кръгова икономика, като част от зелената икономика. През март 2020 г. ЕК представи нов план за насърчаване на кръговата икономика, включващ предложения за устойчиво проектиране на продукти и намаляване на отпадъците. Планът за кръговата икономика е в съответствие с промишлената стратегия на ЕС и е в рамката на инициативите по Европейския зелен пакт.

През февруари 2021 г. Европарламентът одобри позицията си по новия план за кръговата икономика, като призова за мерки за екологична устойчивост и въглеродна неутралност до 2050 г. Препоръките включват изисквания за рециклиране на отпадъците и намаляване на ефекта от потреблението върху околната среда към 2030 г.

Още от Built.bg:  ЕС въвежда допълнителни санкции срещу Русия

България отговори на препоръките с разработването на проект на Стратегия за преход към кръгова икономика 2021-2027 г. Кръговата икономика е модел, насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите, възможно най-дългото им повторно използване и рециклиране. Тя е модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам