Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Built анализ: Бизнес по време на война

Автор: Built.bg

Военният конфликт между Украйна и Русия е факт едва от няколко дни, но вече е ясно, че последствията за Европа и света в икономически и финансов план ще бъдат огромни. Нарушените търговски отношения между България и двете враждуващи страни застрашават редица бизнеси и у нас.

По данни на БСК, предоставени на Built.bg, българският износ за Украйна варира в границите 250-350 мил. евро годишно, а за 2021 г. е 400 мил. евро. Изнасяме основно торове, фармация, машини и електротехнически изделия. Вносът е двойно по-голям – 500-600 мил. евро, за 2021 г. надхвърля 800 мил. евро. Той е концентриран в полупродукти от желязо или стомана, слънчоглед и амоняк. От работодателската организация обясняват, че непредвидимостта на конфликта пречи да се направят количествени оценки за последиците.

От друга страна Русия е един от най-големите търговски партньори на България. През 2020 г. стокообменът между двете страни е средно 4% от цялата ни външна търговия – 1,5% от износа и 6,2% от вноса. От това, което внасяме огромният дял се пада на горивата – 43% от целия суров петрол и 16% от природния газ у нас идват от руските територии.

Получаваме още алуминий, въглища, мед, както и слънчогледово семе. Макар доста по-слаб износът ни към Русия също е съществено перо от външната търговия. ¼ или 26% от медикаментите, които се произвеждат у нас заминават за там. Изнасяме още полиспасти, хладилници, фуражи, двигатели, акумулатори и дори шоколад и какаови продукти.

Строителният бранш вече изпитва тежки затруднения заради конфликта и спрения внос на арматура от желязо и стомана. Прогнозите са, че това ще блокира част от новите строежи и ще забави тези на зелено. Но реално най-голямата заплаха за икономиката ни, а и за битовите потребители, е опасността от енергийна криза и спиране или намаляване доставките на петрол и газ.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

По-голямата част от производствата у нас са на газ, а петролът е пряко свързан и с бизнеса, и с нуждите на населението. Засега обаче блокирани суровини има само за и от Украйна, докато към и от Русия официални данни за липси няма.

Притеснения има във фармацевтичния сектор. Много голяма част от родната продукция на лекарства и различни видове медикаменти се пласират на руския пазар. Налагането на санкции към Русия и късането на дипломатически или търговски отношения може да застраши дори големи химически заводи у нас и да остави хиляди хора без работа, прогнозират експерти.

Някои нишови продукти в износа ни вероятно ще пострадат – електрически изделия за дома (напр., бойлери, които заемат 6-7 място в износа ни за Украйна), повечето инвестиционни стоки, какаови изделия, парфюмерия и козметика, видео игри.

Потърсихме позицията и на другата голяма работодателска организация – от БТПП в момента проучват настроенията сред бизнеса във връзка с войната в Украйна.

Очакват обаче чувствителна промяна от последните им проучвания. В края на миналата година за първи път от избухването на пандемията от коронавирус насам, работодателите изказаха положителни нагласи за бизнес климата у нас и очакване за плавен ръст на икономиката. Само преди два месеца друго проучване БТПП показа, че 74% от бизнеса е намалил оптимизма и не може да планира цените на предлаганите от тях стоки и услуги заради динамиката на енергийния пазар.

Затова работодателите сега излизат с предложения към правителството, които да парират негативните последици от войната в аванс. Сред тях са: удължаване действието на компенсациите за скъпия ток до лятото; мораториум върху горивата; облекчен режим за изграждане на ВЕИ-та за собствено потребление.

Още от Built.bg:  Какво е бъдещето на трамваите – най-старият градски транспорт у нас?

Анализът и на наблюдателите – според икономиста Румен Гълъбинов предстоят трудни времена и за бизнеса, и за обикновените българи. Той предлага спешни мерки като намаляване ДДС на храни и лекарства, както и на тока, газа и горивата. „Това ще има възпиращ ефект спрямо динамиката на цените и инфлацията“, посочи за Built той. Друга мярка по думите му може да бъде въвеждането на необлагаем минимум при облагането с данък общ доход. Това щяло да остави повече пари у хората за частно потребление. „Домакинствата ги вълнуват цените и битовите сметки. Пазарите остават нагоре, а това е знак, че цените на енергията ще растат още, докато войната не спре. Следващите няколко седмици са ключови“, прогнозира икономистът.

Не всички прогнози обаче са негативни. Отсега е ясно, че борсовите стоки, каквито са торовете, няма да бъдат засегнати съществено. Дори е възможно цените на торовете да се покачат, както това се случи с много други борсови продукти. Може да се очаква още, че износът на специална продукция ще нарасне. Туризмът също ще пострада, защото сезонът по черноморието ни е силно зависим от руските туристи, но от друга страна във влизащите украински бежанци специалистите виждат нова работна сила именно в туристическия сектор, както и в услугите и строителството.

Поводите за притеснение обаче са много повече. Вносът от Украйна е силно доминиран от суровини и борсови стоки. Производството им ще се наруши и количествата ще намалеят. Заплаха представлява вносът на резервни части за сервиз на украинско оборудване (строителни и минни машини). Около половината от вноса на пелети за горивни камери в България идва от Украйна.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство - спасителят на британската икономика

Ако този внос намалее, цените на вътрешния пазар ще нараснат още повече. Затова съветът на специалистите е прост – фирмите, разчитащи основно на украинския или руския пазар, ще трябва бързо да се преориентират и насочат другаде.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам