Бюлетин

Built Aнализ: Новото лице на Бетона

Автор: Built.bg

Снимки: Built.bg

Бетонът вероятно е най-широко използваният строителен материал. Има го навсякъде около нас – пътища, сгради, обществени пространства. Затова и сме свикнали да не му обръщаме особено внимание. Любопитното е, че има много дълга история, а колкото и прост като състав да е, не спира да се развива и променя.

Какво включва бетонът? Нека първо уточним, че използването като синоними на бетона и цимента, не е коректно. Всъщност циментът е една от съставките на бетона. Другите са вода, пясък и някакъв по-едър материал като трошен камък или чакъл. Все по-често се добавят и различни подобрители като химични и минерални съставки. Накрая се получава бетонов смес.

Историята на бетона според някои източници може да се търси в Римската империя, а според други дори още по-рано. Някои приемат, че варовиковите блокове, с които са направени Египетските пирамиди, са първообразът на бетона. Други твърдят, че подемът на Римската империя е тласнат именно от мащабното строителство, в чиято основа са смесите, подобни на добре познатия ни днес строителен материал. 

Реално почти всичко запазено като строителство през вековете до днес е благодарение на бетона. През 19 и 20 век се случва истинското му преобразяване – чрез различни подобрители и добавки.

Измислено и патентовано е подсилването със стомана, с железни пръти, започва да се предлага готов бетонов разтвор. Това пък води до още по-мащабно строителство – сградите стават още по-големи и най-вече по-високи. Строи се по-бързо, а здравината се подобрява. 

И така до днес, когато почти няма строителство без бетон – и когато говорим за стари градежи, и за новите такива. Това пък стана повод секторът отново да измисли нещо ново и различно.

Най-новата и модерна разновидност е т. нар. полиран бетон. В момента той се използва и за придаване на нов живот на стари пространства, но и за напълно ново строителство, което изглежда модерно и минималистично. 

Какво е полиран бетон? Нарича се така, защото се получава при специален, механичен процес на полиране с помощта на абразивни инструменти. „По време на този процес се влагат материали, които правят реакция с бетона и така го уплътняват и заздравяват. От комбинацията им зависи крайният ефект“, разказва Ерхан Бонгуев, собственик на строителна фирма „Бонер Билд“. 

По думите му технологията е нова и още почти непозната у нас. Фирмата му изпълнява такива поръчки от едва 3-4 години, но пазарът бързо расте. Полираният бетон е истински хит в Съединените щати, където често се прилага при ново строителство или ремонти на стари сгради. 

„На запад използват тази технология навсякъде – обществени сгради, търговски центрове, жилищни сгради, дори за направата на кухненски подове и всякакво жилищно строителство. У нас сме правили полиран бетон еднократно в частен апартамент, предимно работим за промишлени сгради, паркинги и търговски обекти“, уточнява строителят. 

Интересът обаче видимо расте. Първо, полираният бетон идва у нас като част от западната мода. Второ, предимствата му са много – получава се здрава и гладка повърхност, която е изключително устойчива във времето, лесна е за поддръжка и изглежда добре.

Трудно е да повредиш повърхност от полиран бетон, което прави живота му доста дълъг. Поддържа се лесно, защото не създава и полепва прах, а отблъсква и водата. 

От естетическа гледна точка вариациите също са много. Тъй като при полирането се използват проникващи уплътнители, те дават възможност за различно оцветяване и комбиниране спрямо желанията на клиентите. „Много клиенти обаче предпочитат да го оставят естествен, защото при полирането се виждат всички детайли на използваните материали – камък, песъчинки, нюанси на цимента. Декоративно изглежда изключително модерно“, споделя Ерхан Бонгуев. 

Получава се и огледален ефект – повърхността отразява светлината, което прави помещенията по-светли и създава илюзията за по-голямо пространство. Строителите твърдят, че даже спестява разходи за енергия в дългосрочен план, защото намалява нуждата от използването на изкуствено осветление.

Друга причина, поради която полираният бетон е на мода, е че отговаря на тенденциите за устойчивост и екологичност. Всички материали, които се влагат в процеса на работа са на водна основа, екологично чисти и не замърсяват околната среда. Не се нуждае и от специална поддръжка, която често изисква използването на силни препарати и лепила, които са вредни за природата.

Цената пък е далеч по-изгодна в сравнение с другите т. нар. покривни саморазливни настилки, които от известно време са доста популярни. И реално е лесно и удобно решение при ремонт.

Освен полиран бетон, има и шлайфан. Разликата при двата е, че полираният все пак има един недостатък – при стари заливки може да се направи веднага, но при нови трябва да се изчака известно време.

„За обработване на нов полиран бетон трябва да се изчака минимум 1 месец, за да развие пълната си якост. Шлайфаният бетон, дори когато е новоизлят, може да се работи почти веднага, но вече е във всяка една сграда – всички паркинги са с такъв“, коментира Ерхан Бонгуев. 

И още една нова тенденция – напоследък изключително търсен е т. нар. щампован бетон. Той се получава отново чрез специална техника, която оформя бетона още при наливането и изсъхването му и така позволява да имитира различни естествени материали – например камъни.

Избира се и заради ниската цена, която спестява разходи за лепене на плочки, камък или други материали. Но недостатъкът му е, че трудно изглежда наистина естествено. 

Както и да се променя бетонът през годините, той си остава основна строителна суровина. Това е очакването и за в бъдеще – нови вариации с нови материали и технологии, които да добавят по нещо ново, но основата да се запази. Продължават да се търсят нови решения, които да бъдат интересни и примамливи за клиентите, но това да не е за сметка на здравината и цената.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам