Бюлетин

Built Анализ: Ватата измества стиропора при изолациите в строителството

Автор: Built.bg

Топлоизолациите станаха неразделна част от строителството. Вече почти няма нов градеж, който да не включва в проекта си някакъв вид изолация, която да осигурява предпазване на сградата от външни влияния, но и запазване на температурите вътре. Във времето се появиха различни варианти и модификации, но основните материали остават два – стиропор и вата. 

Навлизането на топлоизолациите у нас започна след 1989 г., когато се появиха изискванията за енергийна ефективност и хората разбраха, че пестенето на енергия има полза за бюджета им. Тенденцията се засили в последните години, защото в световен мащаб това е свързано с ограничаването на въглеродните емисии – от една страна така се използва по-малко енергия, а от друга има чисто икономически ползи и екологичен ефект.

Най-предпочитаният и използван материал за саниране у нас от самото начало до днес е т. нар. експандиран пенополистирол (EPS) или стиропор. В последните години 9 от 10 сгради се изолират с него. Другият по-често срещан вариант е топлоизолация с вата. Всъщност има ясна тенденция ватата да бъде все по-предпочитана пред стиропора, коментира пред Built.bg Петър Загоров, търговски мениджър на Maxxmart, компания от сдружение „Топливо“ и един от най-големите търговци на строителни материали в България. 

Причините са няколко. Поради противопожарните норми и промените в законодателството през последните години, изискванията са топлоизолирането на по-високите сгради да става само с негорими материали. Това прави стиропора непрактично решение и вади ватата на преден план. До тези промени пък доведоха няколко инцидента в международен план, като например големият пожар на 24-етажния блок в Лондон, станал известен като кулата Гренфел, при който загинаха и бяха ранени десетки хора. По-късно проверка в британската столица показа, че над 600 жилищни сгради имат запалима облицовка.

Още от Built.bg:  КОП28: ЕС обещав постепенно да извади от употреба изкопаемите горива и да утрои енергията от възобновяеми източници

Тук ватата има ключово предимство – тя не гори, а освен това е минерален и естествен продукт. Причината все още да не бъде така масова е, че е по-скъпа. Строителството е сектор с огромни мащаби и по-евтините решения носят много сериозни икономически ползи. Въпреки това използването на вата се увеличава и като част от търсенията за по-екологично и модерно строителство. 

В използването на стиропор също се наблюдават нови тенденции – в началото е използвана предимно дебелина от 5 см., докато днес стандартът е 10 см. или повече на топлоизолацията. За да бъде пълноценно санирането все по-рядко се прави на парче. Изолация се слага в основата, терасите, покрива, между сутерена и първия етаж – целта е да се постигне цялостна и пълна изолация, която носи максимална енергийна ефективност и минимизира температурните разлики. 

По-луксозното и скъпо строителство търси решения за по-специфични проблеми. Дизайнерските сгради обикновено включват проектирането на по-специфични визии. Напоследък модата при фасадите включва използването на дърво, клинкер, естествен камък, широкоформатен гранитогрес, HPL и дори растителност. Това обаче усложнява топлоизолирането.

Използват се т.нар. вентилируеми фасади, при които изолацията се слага преди дизайнерските решения. В този вариант ватата е доминираща, заради своите противопожарни свойства и заради възможността за преминаване на въздуха през нея. Пример са всички големи и модерни фасади. Това не нарушава енергийната ефективност. 

Пазарът предлага и още няколко вида изолации. Такъв е например мултипора, който е подобен на газобетона. Друга масов продукт за изолиране на основи, плоски покриви и под замаски и бетони, е XPS. Използването им обаче е много ограничено. Много рядко използван и възможен вариант е и полиуретановата пяна.

Още от Built.bg:  Над 221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост - за саниране и мерки за енергийна ефективност

Добре познато в последно време решение е и поставянето на вътрешна изолация. Според строителите обаче тя не осигурява ефективно запазване на топлината и не успява да постигне сериозно спестяване на енергия. Прилага се основно, когато сградата не позволява да бъде поставена пълноценна външна топлоизолация – например при реновирането на сгради, които са паметник на културата и това не позволява намеса по фасадата им. Компромисен вариант са и т. нар. термо бои и мазилки, които също претендират, че изолират. 

Новост, която може да промени строителството и тенденциите при санирането са изолациите вътре в самия зид – това са специални тухли, които са пълни с вата. Те осигуряват пълноценно изолиране и при използването им не е нужно външно, допълнително саниране. Към момента обаче високата им цена е пречка за по-масовото им навлизане. Освен това правят зида по-дебел, а конструкцията по-тежка, което също се явява предизвикателство за строителите. 

„Българските строители са консервативни, което се предполага от традициите в националното строителство“, обобщава Петър Загоров своите наблюдения над българския строителен бизнес в последните години.

Като специалист той разкрива, че топлоизолацията не само трябва да задържа температурата, но и да осигурява възможност сградата да диша. Това означава да има преминаване на въздух отвътре навън и обратно. Това дава нужното усещане за чистота, осигурява нормална влажност на помещенията, няма застоял въздух. На този етап такъв дишащ материал е само ватата, затова прогнозата му е в следващите години тенденцията да се засили и тя да измести постепенно стиропора в масовото строителство. 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам