Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Built анализ: Възстанови ли се пазарът на офис площи след пандемията?

chairs table contemporary furniture 2181960

Пандемията от коронавирус повлия сериозно на имотния пазар, а секторът на офис площите беше ударен най-сериозно. Тогава много фирми въведоха работата от вкъщи, а други дори освободиха служители, заради сложната икономическа ситуация. 3 години по-късно много компании продължават да позволяват хибридния модел на работа, но и тенденциите на пазара са различни.

Статистиката за началото на годината показва, че с близо 42 000 кв. м. наети офис площи за първото тримесечие пазарът на бизнес имоти в София регистрира активност, надминаваща 5-годишната средна стойност за този период на годината. Данните са на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

„През последните 3 месеца пазарът показва относителна стабилност, макар и при ниски нива на наемна активност и по-бавно случващи се сделки. Хибридният начин на работа остава като тренд, основно при ИТ и БПО компаниите“, коментира пред Built.bg Йоанна Димитрова, заместник-мениджър офис площи във Forton. По думите й този начин на работа е позволил на много наематели да растат, но без да наемат нови площи и това води до по-малък обем на пазара спрямо предходни периоди.

А доколко пазарът вече е възстановен след тежките месеци на пандемията? Според експертите секторът на офис площи през последните тримесечия е доминиран от подновяване на договори, което не води до органичен растеж. „Но има и компании, които са работили изцяло home office през последните години и в момента се завръщат в офис сградите. Макар и този тип наематели да имат малък дял от пазара процентно, не е изключено тази тенденция да се засили и през следващите тримесечия“, коментират от Forton.

Наблюдава се и навлизане на нови компании в България, както и активност в сегмента на startup-ите. Всичко това води до засилен интерес към площи в споделените офис пространства (coworking). В резултат на това през последните години обслужваните офиси в София надминаха 60 000 кв. м. и има заявки за отваряне на нови.

Още от Built.bg:  Световният ден на свободния печат: Георги Марков в музея на журналистиката в Арлингтън

Прогнозата до края на годината на специалистите е, че сътресения или сериозни движения няма да има. „Наемните нива се стабилизират за момента след ръста през първите месеци на годината. Предлаганите от наемодателите нива са 16 евро/кв. м. за първокласни площи в центъра и 12-15 евро/кв. м. по големите булеварди“, посочва Йоанна Димитрова.

Картината се допълва от наблюденията на HR-те, според които старият модел на работа предимно от офиса вече няма да се върне и хората търсят хибридния начин.

„И работодателите и служителите се научиха, че има варианти за отдалечена работа и те водят до по-голяма ефективност. Има два вида хора, такива които са с активни тела и такива с пасивни.

Така се отвориха възможности и за двата типа. Този нов начин на работа отвори и различен поглед относно какви площи да се наемат за офиси и как да се избира покупката на ново жилище“, коментира пред Built.bg Надя Василева, дългогодишен специалист по подбор на кадри.

Според нея при настъпването на пандемията работата от вкъщи е била по-нежеланият вариант за служителите, защото са били неподготвени – без да имат условия в дома си и в същото време по принуда да трябва да съчетават служебните си задължения с останалите хора от семейството си. Работната концентрация е силно зависима от наличие на деца, домашни любимци и т.н. Но с напредване на времето тези неудобства са изчистени.

„От друга страна много работодатели предоговориха цените по наемите на офиси, а други просто имат повече пространство. Беше жалко да се виждат празни, просторни офиси. Някой работодатели решиха да ги запълнят с децата, семействата на служителите, като имаха вече възможности да обособят специални помещения за игри, забавления, забавачки и какво ли още не. С една дума стана различно, като повече се сляха личен и служебен живот, без да го искахме“, коментира Василева.

Към днешна дата е трудно да се прецени каква част от хората не искат да се върнат в офиса и в кои сектори най-вече. Според HR-те не искат да се връщат тези, на които този начин на работа им допада и видяха, че могат и се чувстват по-добре. Една част от тези служители имат проблеми със своите работодатели, които искат да ги върнат за постоянно в офисите.

Още от Built.bg:  Каква е цената, която светът плаща за климатичните промени?

Забелязва се и друга тенденция – млади хора от производството масово са се преквалифицирали (най-често в информационните технологии), за да имат възможността да работят от вкъщи. Секторите, където служителите не искат да се връщат са ИТ, БПО, услугите, е-търговия, и някои позиции от други сектори, където работа им позволява, или по-точно работодателите им разрешават.

Надя Василева вижда в тази нова реалност в работните отношения предимно позитиви – повече свобода, повече отговорности, повече доверие, повече фокус, повече свободно време (вместо пътуването до офиса например), по-малко безсмислени срещи. „Може би като негатив би могло да се отчете изолацията, но винаги можеш да отидеш в офиса или да се видиш с приятели, ако се почувстваш самотен“, обобщава тя.

А според експертите по недвижими имоти от Forton хибридният модел на работа трайно се налага и прекъсва връзката между ръста на бизнеса и наемането на нови площи, отново най-вече в ИТ и БПО компаниите. Въпреки това не малко наематели се разрастват и това поддържа добро нивото на търсене на офис площи към настоящия момент.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам