Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Built Анализ: Заради нулевите цени на тока – собственици на фотоволтаици ги изключват, за да намалят загубите

Photovoltaic power

Миналата седмица Независимата българска енергийна борса регистрира истински прецедент – два поредни дни с нулеви цени на променливата компонента от електроенергията. При първия това се случи в рамките на 3 часа следобед, а на 21 май в още по-широк диапазон – от 10 до 17 часа. Това доведе до множество въпросителни, както на пазара, така и сред хората, инвестирали сериозни суми в слънчеви и вятърни паркове.

Първите отражения вече са на лице – собственици на фотоволтаични централи вече избират да ги изключат през деня, за да намалят загубите, разкриха за Built.bg хора от бранша, пожелали да запазят анонимност. Парадокс е обаче, че заради вече започналата тенденция в последните години и надеждата за „лесни пари“, огромното търсене, продажба и изграждане на фотоволтаични централи продължава.

Вече е ясно, че очакванията за възвръщаемост на инвестициите на много собственици няма да се оправдаят или поне не в първоначално заложените параметри.

„Голяма част от фотоволтаиците се проектираха и изградиха през изминалата година, когато цените на електроенергията буквално експлоадираха. Стигна се до цена на базовата енергия до над 800 лв/МВтч. През последния месец (април) цената на този продукт вече беше 193 лв/МВтч.“, обясняват разминаването от бранша.  

Съществена грешка е изчисляването на възвращаемостта по цената на базовата енергия (средната цена за денонощието).

Фотоволтаиците произвеждат в определени часове, най-общо между 9 и 17 часа, затова е редно да се отчита цената само в тези часове, смята бизнесът. Всеки производител има договор с търговец на енергия, в който са включени и разходите за балансиране. Те са неизменна част от уравнението, независимо каква цена са постигнали производителите.

Тоест, когато цената е 0 лв., производителят дължи цена за т. нар. небаланси. Към нея следва да се добавят разходи за счетоводство, поддръжка на съоръженията и инсталацията, охрана и т.н.

Още от Built.bg:  "Гласът на бъдещето": Как София да извади на показ силните си страни

Затова много от тях изключват централите си, когато видят цената на борсата за предстоящия ден, за да избегнат загубата, но не осъзнават че това води до увеличаване на небалансите в балансиращата група и в резултат съвсем скоро ще получат известие за увеличение на цената за балансиране.

Вече се говори и за фалити. „Ако финансирането е с кредит, такъв сценарий е много възможен на фона на очакващото се увеличение на лихвените проценти. В уравнението има много неизвестни. От една страна е непрогнозируемостта на източника, от друга са силно променливите изкупни цени, добавките за балансиране, неизвестността от допълнителни данъци и такси, наложени от компетентните органи, възможността централите да бъдат спирани дистанционно от Оператора на мрежата“, анализират от бранша.

И добавят, че тенденция вече има. Цената на извън пиковата енергия все по-често изпреварва тази на пиковата. Ясно се вижда обръщане на модела.

България е твърде малък пазар, за да окаже влияние, но всеки ден излизат новини за огромни инвестиции във фотоволтаични централи в Сърбия, Гърция, Румъния, Турция. Тоест, регионът ще бъде залят с енергия в обедните часове. В същото време значителна част от консуматорите излизат от мрежата, тъй като са изградили фотоволтаици за собствени нужди.

Проблемът не е само ценови. Нито една енергийна система не е изградена да поеме такава непостоянство в търсене и предлагане, смята бизнесът.

Нулева цена на тока ще има отново, прогнозира за Built.bg икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. „Динамиката на потреблението и производството е трудно да се прогнозира в дългосрочен план, още повече с нарастващия дял на ВЕИ генерацията, заради променливия характер на производството им, което зависи от метеорологични условия“, коментира Стайков.

Още от Built.bg:  Светът изпадна в дълг от 315 трилиона долара: Как се стигна дотук

По думите му през последните три години виждаме период с ръст на инсталираните слънчеви мощности, но почти непроменено годишно производство, както и спад на производството от вятърни и водни централи. Шоковете на пазарите на природен газ, както и аварии на атомни централи в различни страни също могат да доведат до колебания в цените.

При равни други условия, може да се очаква тази тенденция да се запази – уловката е, че много рядко срещаме равни други условия, казва Калоян Стайков.

Какво означава всичко това за крайните потребители? Те могат да се разделят най-общо на три групи. Първата са домакинствата, които имат регулирани цени – за тях няма значение дали борсовата цена е 2 или 200 лв., тъй като те имат фиксирана цена за електрическа енергия за периода 1 юли 2022 г. – 30 юни 2023 г.

Втората група потребители са тези на свободен пазар, които печелят от ниските цени (разбира се, това е условно, тъй като зависи от профила на потребление, условията по договорите им с търговци и др.). Защото независимо от нулевите цени в ранния следобед на 20 май, на следващата сутрин цената беше около 110-120 лв./МВтч, а вечерта около 150-175 лв./МВтч.

Третата група потребители са тези, които имат собствена централа за производство на електрическа енергия. За тях нулевите цени, условно, не са добра новина, защото ако нямаха собствено производство, можеха да купят електрическа енергия на нулева цена. Това заключение пак е условно, тъй като средната цена за 20 май все пак е близо 90 лв./МВтч, така че собственото производство би намалило общия им разход за електрическа енергия, коментира Стайков.

Още от Built.bg:  Какво ни казаха световните лидери с облеклото си по време на срещата на Г-7

А собствениците на фотоволтаици на фона на създалата се ситуация настояват за ясна политика по издаване на разрешителни за изграждане на ВЕИ. В момента се изграждат клъстерно, много често в отдалечени и обезлюдени райони, заради ниските цени на имотите, върху които се изграждат.

Проблемът е, че няма кой да приеме произведената енергия, тъй като плътността на населението у нас е неравномерна, съпоставена с Нидерландия например, където този модел е добре развит и работещ. Така тази електроенергия се превръща в чиста загуба за ЕРП-то, тъй като не винаги има далекопроводна мрежа, по която може да я пренесе до реални потребители.

И прогнозират, че не е далеч времето, когато ще се наложи и допълнителна такса за производителите, каквато вече наложиха в Бразилия. В Испания имаше опит за такава преди десетина години, но бързо беше премахната под давлението на зелените организации. Въпрос на време е хората да се възпротивят да плащат по-висока цена за пренос или допълнителни такси, за да може собствениците на ВЕИ да печелят от продажбата на продукта си.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам