Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Built анализ: „Зеленото“ строителство и защо се бави у нас?

Устойчивото или „зелено“ строителство е световна тенденция вече повече от десетилетие. У нас обаче примерите все още общо се ограничават до по-малко от 40 „зелени“ сгради, главно в София. Причините са няколко, но главно се коренят в по-високата цена за изграждане и също високите разходи за поддръжка.

Да започнем от там, че има разлика между „зелена“ и „умна“ къща. Втората е такъв тип строителство, при който са адаптирани съвременните умни технологии за контрол и управление – пуска и спира осветлението от разстояние, активира топлината с таймер, изпълнява прости гласови команди. Първата обаче е комбинация от много фактори – да не е твърде скъпа, да е модерна и с достъпна среда и най-важното да е екологична, т.е. да има нулево или минимално въздействие върху природата.

Устойчиво е строителството, при което са използвани ресурсно ефективни и екологично отговорни процеси, така че да се гарантира въпросната устойчивост през целия живот на сградата. Защото сградите имат жизнен цикъл и това е начин той да бъде удължен максимално. Това включва самите строителни операции, проектирането, поддръжката, ремонтите и дори евентуалното разрушаване – да са измислени така, че да имат най-малка вреда за околната среда.

„Зелените“ сгради обаче не се строят само с цел опазване на природата, а имат и съвсем практически предимства. Те икономисват средства в процеса на експлоатацията им и също така осигуряват повече комфорт и уют на живущите. За разлика от нормалното строителство, където се търсят краткосрочни проходи, устойчивото строителство се стреми да увеличи икономичността, ефективността и живота на сградите.

При устойчивите сгради се използват екологични и възобновяеми източници на енергия. Това включва не само строителните материали, а и ресурсите за отопление, охлаждане, вода, електрозахранване и т.н. Общата цел е да се създадат по-добри условия за живот.

Още от Built.bg:  Европейски нюзрум: Две години от инвазията на войските на Владимир Путин в Украйна

Тези тенденции и нужди се засилиха в последните две години, когато по време на пандемията от коронавирус много хора останаха затворени в домовете си и обърнаха повече внимание на жилищния комфорт. „Зелените“ сгради търсят не само външния, но и вътрешния баланс и по-добри условия за живущите.

Какви са видимите проявления? Например изграждането на зелен покрив – вече не толкова рядка практика в София и големите градове е създаването на градини на върха на сградата. Това подобрява визията, но и има чисто функционални ползи – служи като топлоизолация. Във фасадите могат да се вложат фотоволтаични панели и елементи, които пък преобразуват слънчевата енергия в електрическа (доказано е, че така се пестят до 35% от сметката за ток).

Обратно на зелените покриви има и студени покриви – те пък имат за цел да отразяват топлината и слънчевата светлина. Така помагат за поддръжката на стандартната стайна температура в сградите чрез понижаване на топлинните излъчвания. За тях се използват отразяващи бои и специални керемиди. Популярни са в страните, в които става много горещо и се използват за намаляване на нуждите от климатизация.

Друг подход е изборът на такива архитектурни решения, която осигуряват повече светлина и въздух за обитателите. И тук се търси повече природосъобразност и енергийна ефективност. Има и сгради, които събират дъждовната вода в специални цистерни – водата после се преработва и се използва за отоплителната и охладителна система, в тоалетните, като акумулатор за топлина или за поливане на зеления покрив.

Познатите методи за енергийна ефективност и изолация са напълно задължителни. Там дори се търси следващото ниво – устойчивост на студ, предпазване от влага и гниене, безопасност включително недопускане на радиация. Има примери и за крайности, каквато представлява т.нар. зелена изолация. Тя е изключително природосъобразна, но за нея се използват деним и стари вестници, което на практика обезсмисля устойчивостта й, защото не е толкова ефективна.

Още от Built.bg:  Светът след смъртта на Навални

Популярен „зелен“ способ представляват и всички варианти за използване на слънчевата енергия, най-вече чрез соларни панели. Всъщност начините са два – активен и пасивен. Първият е, когато слънцето се използва за подсилване на отоплението и електричеството като същевременно се намаляват нуждите от ток и газ. При втория затоплянето става чрез стратегическо разполагане на прозорците и влагането на топлопоглъщащи повърхности.

Важни за устойчивите сгради са и самите материали, които се влагат в тях. При традиционното строителство се използват продукти и химикали, разграждането на които би отнело стотици години. „Зелените“ здания използват биоразградими и еко материали – бамбук, дърво, гъбен мицел, органични бои, тухли от кал, дървен бетон, коноп. Доказано е, че те ограничават отрицателното въздействие върху околната среда.

Основният въпрос за строителството на такива сгради у нас е колко са скъпи? И отговорът е – да, устойчивото строителство е доста по-скъпо от стандартното. Въпреки това дългосрочно те гарантират икономии и удобства, които до голяма степен компенсират първоначалната по-висока цена. Освен това се приемат за по-добра инвестиция и жилищата в тях повишават стойността си повече.

Въпреки това примерите за такива сгради у нас са все още много малко и са предимно с обществено и търговско предназначение. Сертифицирани като „зелени“ сгради са Сердика Център София, Capital Fort, Софарма Бизнес Тауърс, Декатлон Подуене, бъдещият Гранд Каньон София, който още не е построен, както и сградата „Тринити“ в Бургас. Общо между 30 и 40 сгради.

Въпреки това специалистите в имотния бранш отчитат, че макар и не изцяло, в дългосрочен план все по-често новото строителство носи белезите на „зеления“ строеж. Частично се влагат по-щадящи материали или се използват отделни елементи за енергийна ефективност и независимост от външната среда. В краткосрочен план обаче проблемите на строителите покрай войната в Украйна и инфлацията са довели до орязване на строителни разходи, които най-често се спестяват именно от тези материали и решения, които минават за устойчиви.

Още от Built.bg:  Роботи, проектиране на сгради и откриване на дефекти – как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам