Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Built анализ: Златоград с 29 проекта за саниране, София само със 7

Втората голяма вълна за финансиране санирането на хилядите нуждаещи се сгради в България продължава. Както стана ясно Минитерството на регионалното развитие и благоустройството реши да удължи срока за кандидастване, след като първата дата за затваряне на кандидатурите изтече през седмицата.

Новият срок е 29 февруари 2024 г., а молбите се подават под формата на проектни предложения в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) до 17 ч.

За Built.bg от МРРБ дадоха повече подробности за развоя на събитията до тук и какво предстои. Към 16 януари, когато беше първият краен срок за кандидатстване, подадените проекти от общинските и районните администрации са 61 броя. Най-много проектни предложения са подадени от Община Златоград – 29 броя, следвани от Столична община и Община Стара Загора с по 7 проектни предложения, Община Тутракан – 3 броя, Община Никопол и Община Димитровград с по 2 проекта.

По 1 проектно предложение са подали общините: Ардино, Асеновград, Брезник, Бяла, Велинград, Генерал Тошево, Гоце Делчев, Кнежа, Пловдив, Плевен и Разград. От МРРБ очакват броят на подадените проектни предложения да се увеличи – вероятно двойно в рамките на  предоставения месец и половина от новата кампания.

Цялата сума, за която кандидатстват желаещите от цяла България, е 282 470 000 лв. с ДДС. Парите са осигурени от държавния бюджет. Как обаче ще се разпределят тези пари и колко сгради ще се възползват от тях към настоящия момент не може да се каже, защото кандидатстването продължава.

Оценяването е по точковата система. Класират се проектите, получили минимум 62 точки на етап „Оценка на качеството“. От МРРБ уточняват, че подходът е улеснен – точките са намалени в сравнение с минималния изискуем праг от 72 точки за Етап I. Класирането става в низходящ ред съобразно получената оценка, като за финансиране се предлагат всички предложения по реда на класирането до покриване на общия размер на финансови средства.

Още от Built.bg:  Светът след смъртта на Навални

Оценката на проектните предложения ще се извършва по две групи показатели. В първа група попадат критериите за административна допустимост, т.е. преглед на представените документи по спуснатите насоки за кандидатстване, които са публикувани както на официалната интернет страница на МРРБ, така и в ИСУН. Ключовото е, че проектите, които на този етап получават отказ, не преминават към следващия.

Втората група са критериите за оценка на качеството на проектите.

Тук се взимат предвид шест показатели: процент енергийно спестяване в годишното потребление на енергия в резултат на енергоспестяващи мерки; очаквано годишно намаляване на емисиите СО2; ефективност на инвестицията за енергийна ефективност към количеството спестена невъзобновяема енергия; целесъобразност на инвестицията спрямо разгърнатата застроена площ на сградата; ниво на ангажираност на етажната собственост към изпълнението на проекта; и постигнато ниво на подобрение на жилищната инфраструктура след прилагане на мерките за енерхийна ефективност.

Първите критерии дават най-много точки – реално четирите водещи показатели сумарно могат да осигурят 100 точки на кандидатите, което е над 70% от общата оценка. А максималният брой е 140.

Програмата е направена така, че само по-старите сгради могат да се възползват от финансиране. Допустими да кандидатстват са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 г., предвид че след тази дата при всички построени жилищни сгради са задължителни за прилагане мерки за енергийна ефективност.

МРРБ очакват, че сред кандидатите ще има предимно по-малки жилищни сгради, за чиито собственици е по-лесно да се кооперират и да осигурят необходимото съфинансиране.

Още от Built.bg:  Кметът на София предлага да бъде създадена дигитална платформа за информация относно бъдещи ремонти

Не е изключено да има нарушения обаче.

От МРРБ уточняват, че изпълнението на този Етап I за кандидатстване се намира във фаза на подаване на възражения по извършеното оценяване на проекти. Изчислението на присъдените точки за всеки проект се извършва автоматично и е отражение на подадените изходни данни по споменатите по-горе критерии от общинските администрации.

Извършена е проверка на изходните данни от първичните документи, вследствие на които се извършва софтуерно изчисление на точките.

Затова от администрацията на регионалното министерство подчертават, че в случаите на некоректно въведена информация от общините се изисква общинските администрации да извършат корекции. Оценката ще се извършва от служители на МРРБ – оценители, като всеки проект се разглежда от двама такива, независимо един от друг.

За всички извършени корекции съществува електронна следа в системата за кадидатстване, съдържаща информация за служителя и датата на съответната корекция, както и основанието за това.

МРРБ обаче не е административен орган, в чиито компетенции и функции е да изкаже мнение за качеството на извършените енергийни обследвания. Обследванията за енергийна ефективност се изготвят от сертифицирани специалисти от Агенцията устойчиво енергийно развитие и АУЕР е единственият орган, който може да изкаже мнение по качеството на обследванията.

А кога се очаква да започнат първите реални санирания и ще има ли завършени блокове до края на годината? От МРРБ обясняват, че предвид задължителния характер на процедурите по изпълнение на инвестицията, финансирана основно със средства от ЕС, реалното изпълнение на строително-монтажните дейности се очаква да започне не по-рано от последното тримесечие на 2024 г. и основно през 2025 г.

Още от Built.bg:  Роботи, проектиране на сгради и откриване на дефекти – как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам