Бюлетин

“Булгаргаз” е договорил за месец май алтернативни доставки на природен газ

За месец май са договорени алтернативни доставки на природен газ, които да заменят липсващите количества природен газ от “Газпром”. Това каза изпълнителният директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което се обсъжда заявление от 8 април на “Булгаргаз” за определяне на цена на природния газ за месец май. Той участва в заседанието онлайн чрез програмата Скайп. За крайната цена за месец май ще има яснота до 4 май.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” изтъкна, че информацията от заявлението на обществения доставчик, както и докладът, който е изготвен по това заявление, са вече остарели предвид преустановените доставки на природен газ от “Газпром-Експорт”. Той добави, че заради спрените доставки е проведена процедура и са поискани оферти от всички активни търговци на синьо гориво в региона. На базата на подадени от тях оферти е направено класиране и са избрани доставчици на природен газ.

Все още не е приключила процедурата по подписването на договорите. “Природният газ за момента за нашите клиенти по заявките, които те са дали към “Булгаргаз”, е договорен”, заяви Йоцов. Това означава, че е осигурен природният газ за месец май за битовите потребители, топлофикациите, индустриалните потребители, както и за търговците на синьо гориво.

Цената, която беше утвърдена от КЕВР за април, е с включени количества природен газ от подземното газохранилище в Чирен, а на 7 април е преустановен добивът, тъй като от “Булгаргаз” са очаквали “Газпром-Експорт” да спрат доставките на природен газ. Това съществено променя цената и по изчисления на обществения доставчик, ако сметките се направят сега, би била 177 лева на мегаватчас.

Още от Built.bg:  Гълъб Донев: В момента нямаме разговор с "Газпром експорт"

Относно месец май “Булгаргаз” има задължение да нагнетява газ по Плана за извънредни ситуации. В момента се набират оферти за осигуряване на допълнителни количества природен газ, за да може да се нагнети в хранилището в Чирен и да има по-голяма сигурност.

На 10 май е насрочено закритото заседание, на което ще бъде определена окончателната цена за месец май, съобщи председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам