Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Булгаргаз” очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация най-късно на 1- ви юли

“Булгаргаз” ЕАД очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 1 юли 2022 г., за да може да получава количествата газ по Договора в пълен обем. Това се посочва в позиция на “Булгаргаз” относно споразуменията за получаване на азерски газ на временен алтернативен газопровод в Гърция.

След като към началната дата на доставките от Азербайджан /31.12.2020 г./ договореното трасе за доставка, газовата връзка Гърция-България /газопроводът IGB/, не е изградено, “Булгаргаз” е поставен в положение не само да не може да получава газ съгласно Договора, но и да заплаща санкции.

В преговорите “Булгаргаз”, “Български енергиен холдинг” /БЕХ/ и Министерството на енергетиката са успели да договорят и да постигнат споразумение с азерския доставчик, според което “Булгаргаз” временно да получава газ на друг газопровод, през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА, до 30.09.2021 г., посочват от дружеството.

Оттам заявяват, че сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. С подписването им се изключва възможността азерската страна да активира наказателна клауза по Договора, отчитайки липсата на договорното трасе за доставка.

Споразуменията са дали възможност на “Булгаргаз” и българския пазар да получават природен газ от Азербайджан от първия ден на доставка по Договора и България да стане една от първите държави в Европа с доставки на азерски газ, посочват от “Булгаргаз”.

Оттам допълват, че подписването на споразуменията не е еднолично решение на “Булгаргаз”, а резултат на продължителен задълбочен професионален анализ и преценка.

Според “Булгаргаз” всяко отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя “Булгаргаз” и България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори за доставка на алтернативния газопровод с азерската компания.

Още от Built.bg:  Избирателната активност в 11:00 часа за НС е 8,34%, а за Европейски парламент - 8,49%

И до днес, “Булгаргаз” не е информирано от проектната компания, изграждаща IGB, кога точно ще бъде готова гръцката газова връзка.

Временните договорености за доставка с азерската страна изтичат на 30.06.2022 г. и в случай, че газопроводът IGB не бъде въведен в експлоатация дотогава, отново ще възникне рискът азерската компания да активира наказателната клауза по Договора и да усвои предоставената от “Булгаргаз” и БЕХ банкова гаранция в значителен размер, информират от дружеството.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам