Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Булгаргаз” предлага с почти 60% по-скъп природен газ от април

“Булгаргаз” предлага цена на природния за утвърждаване за април в размер на 179,36 лева за мегаватчас. Това става ясно от заявлението на обществения доставчик до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което е качено на страницата на регулатора. Спрямо утвърдената от КЕВР за март цена от 113,73 лв. за мегаватчас това представлява увеличение с 57,71 процента.

“Булгаргаз предлага за април да бъде утвърдена цена на природния газ, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните потребители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, в размер на 179,36 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС)”, пише в заявлението.

От “Булгаргаз” обосновават искането си за поскъпване на синьото гориво с факторите, формиращи цените на природния газ за април. В заявлението от обществения доставчик прилагат справки за цените и количествата на природния газ за април, както и за цените на алтернативните горива – мазут с 1 процент сяра и газьол с 0,1 на сто сяра. Освен това се посочват и разходите за пренос на природен газ, за добив от газохранилището в Чирен, както и останалите компоненти, включително и съотношението лев/щатски долар.

На 8 февруари “Булгаргаз” ЕАД информира своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за април е 113,85 лева за мегаватчас. Прогнозната цена тогава беше образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към тази дата.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за април ще бъде депозирано в КЕВР на 1 април., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 март.

Още от Built.bg:  Джо Байдън се оттегли от канпанията за президент на САЩ

На 11 март “Булгаргаз“ прогнозира цената на природния газ за месец май тази година в размер на 157,73 лв. за мегаватчас.

КЕВР утвърди цена на природния газ, считано от 1 март 2022 г., в размер на 113,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам