Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Булгаргаз: Природният газ през ноември се очаква да бъде около 130 лв./MWh

Цената на природния газ през ноември се очаква да бъде около 130 лева за мегаватчас (MWh). Това каза изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване на цена за следващия месец, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Това означава, че цената за ноември ще е с около 45 процента по-ниска, тъй като КЕВР утвърди цена на природния газ за настоящия месец в размер на 223,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Златева изтъкна, че в периода от 11 октомври, когато “Булгаргаз” подаде заявление за цени в размер на 166,14 лева за мегаватчас, досега има чувствително намаляване на цените на газовите хъбове. Освен това са били постигнати изключително добри отстъпки за втечнен природен газ за ноември спрямо индексите на газовите хъбове. Постигнатите отстъпки спрямо актуалните газови индекси варират между 38 и 50 процента от индексите за месец напред, посочи тя. Затова цената, ако този тренд се запази, е по-ниска от заявената.

Снимка: БТА

В сравнение с цената, която е за октомври, намалението е с около 45 процента, а спрямо рекордната цена, която беше за септември (353,21 лева за мегаватчас), намалението е 64 на сто, пресметна изпълнителният директор на “Булгаргаз”.

Ако от април до септември средните отстъпки за алтернативни доставки са били между 1 и 6 евро, то в момента се получават отстъпки, които са много по-големи. “В момента се отваря ножицата между оферираните цени при тръжните процедури”, коментира още Златева. Тя допълни, че “Булгаргаз” продължава да нагнетява свободни количества газ в хранилището в Чирен. Вече там има около 300 млн. куб. метра. Нагнетяват се вече търговски количества. До края на октомври ще продължат да се нагнетяват всички свободни дневни количества в Чирен.

Още от Built.bg:  Назад във времето: Изчезналите кина на София
Деница Златева, снимка: БТА

“Булгаргаз” е в процес и на финализиране на търга за втечнен природен газ за декември. През ноември спотовите цени бяха ниски. Със започване на есенно-зимния сезон се очаква за декември да има леко покачване на цените, но пак ще бъде в рамките на приемливото, смята Златева. Офертите, които са получени за доставки за втечнен природен газ, също са с добри отстъпки от индекса за следващия месец. Тя изтъкна, че за ноември “Булгаргаз” ще е в състояние да предложи цена, която е под 50 процента от борсовия индекс.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изтъкна, че в момента запълняемостта в газохранилището в Чирен е 88 процента, като се надява на 1 ноември нагнетяването на бъде 90 на сто, което надвишава с 10 процента прага, който беше определен от Европейската комисия от 80 на сто. “Европа се подготвя много енергично, като в Германия е 98 процента, в Италия – 95 на сто, във Франция има почти 100 процента запълняемост на техните газохранилища”, заяви Иванов. По думите му другият съществен елемент е, че търговете, които бяха проведени при прозрачна процедура, дават много добри резултати, защото се явяват голям брой кандидати за доставчици на “Булгаргаз”. Според него именно тези търгове са изключително важен елемент, който допълнително понижи цената на природния газ. Той отбеляза, че ако на 1 ноември КЕВР утвърди цена от около 130 лева на мегаватчас, това ще бъде най-ниската цена от месец март досега. Само за първите три месеца на годината цената на “Булгаргаз” беше по-ниска от тази. През целия останал период цените бяха твърде високи, припомни Иванов.

Още от Built.bg:  Форум, посветен на пътната инфраструктура у нас, ще се състои днес в София

“Булгаргаз” ще участва на отложения търг за ангажиране на слотове за период от 5 години напред, който ще се проведе на 31 октомври, информира още Деница Златева.

Окончателните данни за цената за следващия месец “Булгаргаз” ще внесе до 9:00 часа на 1 ноември, обяви Златева. Решението за цената ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 1 ноември от 15:00 часа, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам