Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Булгаргаз” прогнозира увеличение с близо 40 процента на цената на природния газ за май спрямо март

Прогнозната цена на природния газ за май е 157,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 80,65 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от “Булгаргаз”. Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 март. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през май на 10 март са в приблизителен размер от 120 евро за мегаватчас, посочват от обществения доставчик.

Това означава, че прогнозната цена за май е с 38,69 процента по-висока спрямо утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за март. Комисията утвърди цена на природния газ, считано от 1 март, в размер на 113,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно предложение за утвърждаване на цената на природния газ за май ще бъде депозирано в КЕВР на 1 май, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април, се посочва в съобщението.

На 8 февруари общественият доставчик информира, че прогнозната цена на природния газ за април е 113,85 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 58,21 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ.

В същото време, у нас, токът за бизнеса утре ще бъде с 14,30 процента по-евтин в сравнение с ден на доставка за днес. При средно 492,48 лева (без ДДС) за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), сочат данните от търговията в пазарен сегмент “Ден напред”. Сделките са на база утрешен ден на доставка (12 март). Енергийната борса затвори вчера при средна стойност от 574,85 лв. за мегаватчас.  

Още от Built.bg:  Безвъзмездно финансиране от САЩ на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

Средната цена на пиковата енергия (9:00-20:00 ч.) e 546,13 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия (1:00-8:00 ч.; 21:00-24:00 ч.) е изтъргувана при средно 438,83 лв. за мегаватчас. Най-ниската цена в рамките на днешната сесия, при утрешен ден на доставка, е 352,18 лв. за мегаватчас, достигната за 1:00-2:00 ч., а най-високата е 751,52 лева за мегаватчас – за 18:00-19:00 часа. Данните от БНЕБ показват, че са продадени общо 84 981,40 мегаватчаса електроенергия.

В пазарния сегмент “В рамките на деня” за днес, 11 март, БНЕБ отчита до момента общ изтъргуван обем от 2162,10 мегаватчаса. Към 15:55 часа среднопретеглената дневна цена е 524,05 лева (без ДДС) за мегаватчас.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам