Бюлетин

“Булгартрансгаз” e сключила над 80 договора за достъп и пренос с ползватели на газопреносната мрежа

В момента “Булгартрансгаз” има сключени над 80 договора за достъп и пренос с ползватели на газопреносната мрежа и 15 договора за достъп и съхранение на природен газ, сключени с ползватели на подземно газово хранилище (ПГХ) “Чирен”. Това съобщиха от дружеството. От там изтъкват, че през последните години “Булгартрансгаз” модернизира и разшири газопреносната инфраструктура, което осигури двупосочен пренос на природен газ практически с всички съседни страни, позволяваща високо ниво на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

Съобщението на дружеството е във връзка с решението на Общия съд на Европейския съюз в Люксембург за отмяна на решението на Европейската комисия по делото, свързано с твърдения, че Българският енергиен холдинг и дъщерните дружества “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” са злоупотребили с господстващо положение в периода между 2010 и 2015 година, като са отказали достъп до стратегическа газова инфраструктура в България. С днешното решение Общият съд отменя изцяло решението на Европейската комисия, както и наложената глоба в размер на общо 77 068 000 евро.

Снимка: БТА

“Днешното решение на Съда на ЕС е още едно потвърждение, че “Булгартрансгаз” ЕАД е осигурил всички необходими условия за предоставяне на прозрачен и недискриминационен достъп на трети лица както до газопреносната мрежа на България, така и до съоръжението за съхранение на природен газ в ПГХ “Чирен”, подчерта изпълнителният директор Владимир Малинов, цитиран в съобщението.

В него се посочва още, че българският газопреносен оператор изпълнява редица проекти от стратегическо значение за енергийната сигурност на Европа, включително проектите от общ интерес за ЕС по разширение на ПГХ “Чирен”, междусистемната връзка България-Сърбия, които осигуряват възможност за достъп на нови алтернативни източници на газ в региона и повишаване на конкуренцията между пазарните участници. Наред с това, дружеството е акционер с 20 процента в проектната компания “Газтрейд” (Gastrade S.A.), реализираща LNG терминала в Александруполис, Гърция.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев обмисля гратисен период за забраната за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам