Бюлетин

“Булгартрансгаз” и “Интернешънал Газ” ще подпишат днес договор за изграждане на газова връзка България-Сърбия

“Булгартрансгаз” ЕАД и ДЗЗД “Интернешънал Газ” ще подпишат днес договор за Инвестиционно проектиране – фаза работен проект, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS), съобщава “Булгартрансгаз”. Подписването ще се състои в рамките на международната министерска кръгла маса днес в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

Общата стойност на договора с ДЗЗД “Интернешънал Газ” е в размер до 139 777 777,77 лева без ДДС. Дейностите от предмета на договора са в обхвата на сключеното грантово споразумение за безвъзмездна финансова помощ от Механизма за свързване на Европа.

Интерконекторът България-Сърбия е проект, приоритет на българската енергийна политика, насочен към гарантиране на енергийната сигурност на страната, диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка, задълбочаване процеса на либерализация на енергийния пазар, пише в съобщението.

На територията на България проектът се реализира от “Булгартрансгаз” ЕАД. Компанията е определена за организатор на проекта и бъдещ оператор на интерконектора.

Проектът за междусистемна газова връзка между България и Сърбия предвижда изграждането на нов газопровод от съществуващо съоръжение на “Булгартрансгаз” ЕАД при Нови Искър. Линейната част на газопровода е с дължина около 62 км на българска територия, като се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи и една газоизмервателна станция, както и две отклонения за Сливница и Драгоман. След изграждането й, газовата връзка ще бъде с капацитет 1,8 млрд. кубически метра на година и възможност и за реверсивен поток.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам