Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

„Булгартрансгаз“ и операторът на газопреносната система на Сърбия подписаха споразумение за междусистемно свързване

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Сърбия Transportgas Srbija d.o.o. подписаха споразумение за междусистемно свързване за новата точка Калотина/Димитровград, която се създава с интерконектора България-Сърбия (IBS). Документът бе подписан от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и директора на Transportgas Srbija Зоран Йовчич, съобщиха от пресцентъра на „Булгартрансгаз“

„Капацитетът на IP Калотина/Димитровград е 1,8 млрд. м3 годишно с възможност за реверсивен поток. Усилията на „Булгартрансгаз“ за подобряване на междусистемната свързаност със съседните страни и осигуряването на достъп до разнообразни източници на газ от надеждни източници, включително и втечнен през терминала в Александруполис, са от значение за целия регион“, заяви Малинов.

„Подписването на споразумението за междусистемно свързване за IP Калотина/Димитровград е още една стъпка към по-добра интеграция на енергийните пазари и задълбочаване на енергийното и икономическото сътрудничество между двете страни”, добави Малинов.

„Убеден съм, че достъпът по този маршрут до газ от алтернативни източници, като Азербайджан и терминалите за втечнен газ, както и до платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“, който осигурява свързаността с мрежата на „Булгартрансгаз“, ще бъде оценен положително от потребителите в Сърбия“, подчерта той.

Благодарение на IBS България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по нов маршрут, а Сърбия до терминалите за втечнен природен газ и други алтернативни източници в региона.

Като част от приоритетните проекти за Европа, връзката България–Сърбия е призната за ключова инфраструктура, която ще има значителен принос за подобряване на енергийната свързаност. Европейската комисия (ЕК) отчита приноса на проекта за постигане на общите цели на държавите от Европейския съюз (ЕС), а именно достъпна, сигурна и устойчива енергия за всички граждани, а в по-дългосрочен план и декарбонизация на икономиката.

Още от Built.bg:  МРРБ: Инфраструктурата на 29 общини ще бъде обновена с над 122 млн. лв. от държавния бюджет

По линия на Механизма за Свързване на Европа проектът получи финансиране в размер на 28 млн. евро, както и 2,8 млн. евро по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

С използването на добре развитата газопреносна мрежа ще се намалят разходите за внедряване на водорода до достигане на неговото масово производство и използване. Около това се обединиха през изминалат седмица изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов и директорът по бизнес развитие и диверсификация на испанския оператор “Енагас” (Enagas) Фернандо Импуесто, съобщава “Булгартрансгаз“.

Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество между компаниите в областта на водорода и втечнения природен газ. Испанската компания е с повече от 50 годишен опит в разработването, експлоатацията и поддръжката на енергийна инфраструктура. Компанията извършва дейност в осем страни като оперира над 12 000 км. газопроводи, 8 терминала за втечнен природен газ и три съоръжения за съхранение.

Пред своя колега Малинов представи пилотния проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди в съоръженията на подземното газохранилище “Чирен”. Партньори на българския газопреносен оператор по него са американските компании “Солар тюрбинс” (Solar Turbines). и “Ханиуел” (Honeywell), както и италианската “Пиетро Фиорентини” (Pietro Fiorentini).

“Заедно с колегите от DESFA разработваме бъдещи водородни инфраструктури, включително 250 км. водородопровод от Солун до София, който да бъде в основата на транспортен коридор от Гърция и България към Централна Европа. Очакваме той да бъде потвърден като проект от общ интерес от ЕК”, обясни Малинов по време на срещата.

“Ще се радвам да обменяме опит и експертиза с “Енагаз” за развитие на водородните технологии и създаването на пазар за водород”, подчерта още той.

Още от Built.bg:  Столичната община получава 33 имота от служебното правителство за Зеления ринг на София

По време на срещата бе обсъдена и ролята на втечнения природен газ за гарантиране на енергийните доставки за Европа. По думите на Импуесто операторът “Енагаз” би желал да разшири дейността си в региона на Югоизточна Европа. “През следващите 5-10 години потреблението на природен газ в региона ще се увеличи значително с преминаването към нисковъглеродна икономика.

В тази връзка “Булгартрансгаз” ЕАД продължава да развива мрежата си, така че да гарантира възможността за пренос на допълнителни количества природен газ от Юг на Север. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество между газопреносните оператори на България и Испания.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам