Бюлетин

Целта все още е катедралата “Нотр-Дам” да бъде отворена през 2024 г.

Генерал Жан-Луи Жоржелен, който отговаря за реставрацията на катедралата “Нотр Дам”, опустошена от пожар през 2019 г., увери, че срокът тя да бъде отворена през 2024 г., ще бъде спазен, съобщи АФП.

Целта за 2024 г. вече беше потвърдена от министъра на културата Рима Абдул Малак през юли. За първи път тя беше формулирана от държавния глава Еманюел Макрон през вечерта на пожара, който опустоши сградата на 15 април 2019 г.

Снимка: AP

“Завършването на реконструкцията на първия от срутените сводове бележи важен етап, а интериорът вече възвръща цялата си красота”, каза генерал Жоржелен. “Приключи реконструкцията на първия каменен свод, разрушен при пожара в северния трансепт”, се казва в изявлението. “Почистването и реставрацията на живописта на параклисите за хора и на обзавеждането на катедралата са в ход”.

В доклад, публикуван през октомври 2022 г., Сметната палата пише, че “условията за осигуряване на повторното отваряне на катедралата през 2024 г. изглежда вече са налице”.

Още от самото начало имаше много трудности за реставрирането на “Нотр Дам” –  административно затваряне на обекта за няколко седмици заради замърсяването с олово, забавяне, причинено от КОВИД-19, лошо време.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам