Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Цената на светлината в София

Снимка: btvnovinite.bg

Разследване на организацията “Спаси София” показва, че Столична община ще плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Това стана ясно от интервю пред Би Ти Ви на общинския съветник Борис Бонев.  

Бонев обясни, че “Спаси София” е провела разследване на обществена поръчка за уличното осветление от общината за 73 млн. лв. Договорите са подписани и са влезли в сила, каза Бонев. Обществената поръчка е разделена на четири части, като те са спечени от двете фирми.

“Говорим за едни и същи лампи, не различни. В северна София една лампа ще струва 5755 лева, а в южна София – 1587 лева”, каза Бонев. Той даде и фрапиращ пример – границата между зоните на двете фирми е между президенството и Министерския съвет. От едната страна на тротоара откъм “Дондуков 2” лампите струват 1578 лева, а от страната на “Дондуков 1” същите лампи струват по 5755 лева.

“Избрахме пет артикула от обществената поръчка, които купихме от най-обикновен магазин. Единият е редова клема, най-обикновено устройство. Ние я купихме за 81 стотинки, а СО ще плаща за тази клема 17.55 лева. Общо петте артикула в нашата фактура са на стойност 139.7 лева, а за същите неща СО плаща 910 лева”, каза Бонев.

Освен това в договора на скъпата фирма е поставена средна работна заплата за служителите от 40 лева на час, или 7000 лева на месец – колкото заплатата на премиера, каза Бонев.

Общинският съветник поиска оставката на зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев, който е подписал тези договори. “Тези течове трябва да се прекратят. Аз съм сигурен, че с такива разкрития ще прекратим източването на Столичната община”, каза Бонев. По-късно в ефира на Би Ти Ви Кръстев обясни:

Още от Built.bg:  Какво представлява архитектурният проект за новата автогара на Варна

“Дяволът е в детайлите. Ценообразуването на тази поръчка се базира на два детайла – изграждане и основен ремонт, а другото е абонамент и поддръжка. Философията на едната фирма е да дадат по-високи цени за изграждане. На другата фирма – те са дали по-високи цени за поддръжка и по-ниски за изграждане. Средната цена за всяка една е приблизително една и съща”. Кръстев беше категоричен. че няма да подаде оставка.

Премиерът Кирил Петков реагира във Фейсбук на изнесени данни от общинския съветник Борис Бонев и обясни, че още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти. 

“Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата страна на същата улица струва 5755 лв., значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт. Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко!”, коментира Кирил Петков.

“Вътрешен одит” ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. В обхвата на проверката ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.

 

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам