Бюлетин

Цените на енергията никога няма да спаднат до равнището от преди кризата

Цените на енергията не престават да се покачват от началото на годината, но през последните дни котировките в Европа направо хвръкнаха – близо 320 евро за мегаватчас газ в Ротердам, или двойно поскъпване за шест седмици, и историческото равнище от над 1000 евро за електричеството с доставка през 2023 г. във Франция. Как финансовите пазари приемат този скок на цените? 

Според Жан-Жак Фридман, директор по дискреционно управление на инвестициите във френското инвестиционно дружество “ВЕГА инвестмънт мениджърс” (VEGA Investment Managers), финансовите пазари ще трябва да се съобразят с новото положение с цените на енергията.

Да инвестираме в акции? Да, но предпазливо

В интервю за специализираното издание Boursier.com експертът изтъква, че за пазарите поскъпването на енергията всъщност не е било голяма изненада след началото на конфликта в Украйна на 24 февруари. Веднага е станало ясно, че не могат да бъдат заместени руските газови доставки и че ако Москва спре кранчето, Европа ще трябва да се адаптира, включително опитвайки се да забави темпа на потреблението.

Истинската изненада за инвеститорите настъпва преди няколко седмици, когато пазарът скача на равнищата от преди войната (в средата на август САС 40 отново прехвърли прага от 6600 пункта по време на сесията – бел.р.). Затова петнайсет дни те взимат решение да намалят експозицията си към акциите.

Жан-Жак Фридман е на мнение, че след като въпросът за евентуален режим на енергията вече е поставен на масата, пазарите вече не го възприемат като Дамоклев меч, надвиснал над главите им. В близките месеци те ще трябва да предвидят по-високите сметки за енергията, недостиг и прекъсване на производства – най-вече в Германия, която освен проблемите със снабдяването е и силно зависима от Китай, където забавянето на икономиката е съществено.

Още от Built.bg:  Кристалина Георгиева: Войната в Украйна влошава перспективите пред страните от инициативата "Три морета"

Трябва да осъзнаем, че цените на енергията никога няма да се върнат на равнищата от преди кризата, твърди инвестиционният експерт. Затова ще бъдат необходими нови политики на снабдяване, намиране на заместители, и разбира се, възобновяеми енергии – инвестиционен сектор, който е за препоръчване в дългосрочен план.

Едновременно със скока на цените на газа и електричеството в Европа, петролните котировки леко се успокоиха от началото на лятото. Възможно е петролът отново да поскъпне малко, но умерено, прогнозира Жан-Жак Фридман. След началото на войната в Украйна страните производителки успяха да компенсират спада на руските доставки, а САЩ се опитват да намерят общ език с Иран и Венецуела. Тези мерки върнаха петрола под прага от 100 долара за барел и може би през идните месеци цените ще се задържат в диапазона от 100-120 долара за барел.

Според френския експерт в този контекст инвестициите в петролни активи представляват интерес, но трябва да се внимава, защото ситуацията може да се промени. Трябва да се избягват инвестиции в задлъжнели компании, за които покачването на лихвите ще създаде допълнителни затруднения. За предпочитане са акции с растеж, чийто продукт се търси, като луксозни стоки, технологични продукти или дори спиртни напитки, които се възползват от спада на еврото при износа.

Купувайте суровини сега, за рецесията се безпокойте по-късно, препоръчва “Голдман Сакс”

“Купувайте суровини сега, за рецесията се безпокойте по-късно”, препоръчва американската банка “Голдман Сакс” (Goldman Sachs), цитирана от специализираното издание Boursier.com. Експертите на банката призовават инвеститорите да се насочат към суровините, тъй като повечето рискове от рецесия, преминаващи през световните пазари, са преувеличени в краткосрочен план. Според тях суровините ще поскъпнат в контекста на дълбока енергийна криза. Спадът на цените в петролния сектор в момента представлява привлекателен пункт за дългосрочни инвестиции, изтъкват икономистите. Те обаче предупреждават, че пътят напред няма да бъде лесен, особено ако щатският долар продължи да поскъпва – тази тенденция прави по-скъпи суровините за притежателите на други валути.

Още от Built.bg:  Германия има план за справяне с жилищната криза

Брюксел работи по реформа на енергийния пазар

Европейският съюз подготвя спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия, чието функциониране е силно критикувано от част от страните членки на фона на скока на цените, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

“Скокът на цените на електричеството ясно показва границите на функционирането на сегашния пазар. Той е бил създаден в много по-различен контекст”, обясни тя преди насроченото за 9 септември в Прага извънредно заседание на министрите на енергетиката от ЕС.

Според иточник на Ройтерс германският министър на икономиката е изпратил есемес до европейските министри на енергетиката, от който става ясно, че Германия е склонна да обмисли определяне на таван на цената на газа на европейско равнище.

Испания, Белгия, Австрия и Гърция от месеци настояват за пределна цена и искат Брюксел да раздели цената на газа от цената на електричеството. При сегашната европейска система цената на едро на електроенергията се определя от производствените разходи на последната електроцентрала, използвана за задоволяване на търсенето, като често пъти това са газови електроцентрали. Страни като Испания намират това за несправедливо, тъй като на практика означава да се продава евтина възобновяема енергия на същата цена като по-скъпата енергия, произведена чрез изкопаеми горива.

По данни на европейския мозъчен тръст “Брюгел” (Bruegel) страните членки на ЕС са похарчили 280 милиарда евро миналата година за защита на потребителите от покачването на енергийните им сметки.

Енергийната криза може да навреди на еврото

Енергийната криза е структурен проблем, който може да навреди на еврото по-продължително от очакваното. Основната средносрочна тенденция остава негативна за европейската валута спрямо щатския долар, изтъква френският в. “Капитал”.

Още от Built.bg:  Йоахим Нагел, президент на Бундесбанк: Германия "не е болният човек на Европа"

Тази негативна ориентация изглежда не е приключила, тъй като според брюкселското инвестиционно дружество “АйбанФърст” (IbanFirst) еврото ще достигне 0,96 долара в края на 2022 г. До голяма част сривът на единната валута се обяснява с перспективата за недостиг на енергия в Европа през зимата, докато енергийният шантаж на Русия продължава. Продължаващото поскъпване на енергията поражда опасения от срив на търсенето на домакинствата и затруднения за компаниите.

Години ще бъдат необходими, за да се осигури напълно независимо от Русия снабдяване с енергия, изтъкват експертите, според които в момента всички осъзнават, че слабото евро е дълготраен фактор. Обезценката на еврото засилва конкурентоспособността за европейския износ, но съществено оскъпява вноса, както е видно от цените на бензина. В нетно отношение спадът на еврото е негативен за икономиката на Европа, смята “АйбанФърст” и съветва да се подготвим за трудна зима.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам