Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Цените на наемите в Германия продължават да растат въпреки охлаждащия се пазар

Силното търсене на жилища в Германия и бавното строителство на нови сгради качва цените на наемите, сочи ново проучване, цитирано от ДПА.

През първата половина на годината цените на наемите в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Дюселдорф, Щутгарт и Лайпциг са се качили средно с 6,7 на сто, според доклад на водещата компания в сектора на недвижимите имоти “Джоунс Ланг Ласал” (Jones Lang LaSalle – JLL). За същия период на миналата година наемите са нараснали с 3,7 на сто.

Поскъпването е особено отчетливо в Берлин и Лайпциг. Там наемите растат са над 10 на сто. през 2022 г. в Берлин са отчетени 86 000 новодошли, а са завършени едва 17 000 нови апартамента, посочват от JLL. В другите големи градове наемите растат по-умерено, а в Щутгарт дори леко спадат.

“Има огромен недостиг на жилища в големите градове, който само ще се задълбочава поради спада на жилищното строителство”, казва експертът на компанията Роман Хайдрих. “Не очакваме скорошен край на вдигането на цените на наемите”.

Проучването показва и разликите в наемите между осемте големи града в Германия и останалата й част. Цената на квадрат в тях излиза средно 15 евро, което е с 50 на сто повече от тази в по-малките градове (10 евро) и със 79 на сто над тази в селските райони (8,60 евро).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам