Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Цените на недвижимите имоти нагоре и тази година

Houses Buildings Architecture  - Portraitor / Pixabay

Експерти от бранша прогнозираха, че цените на недвижимите имоти ще продължат да растат и тази година, защото техният връх все още не е достигнат.

Гергана Бахчеванова – изпълнителен директор на “АДРЕС Недвижими имоти”, прогнозира, че цените на недвижимите имоти ще растат и тази година. Такива са данните, параметрите, търсенето, достъпността, говори се все още за намаляване на лихвените проценти и категорично сме на ръба, в посока нагоре, каза Бахчеванова по време на срещата за недвижимите имоти “Треска за имоти”.

Building Home Hotel Real Estate  - Leohoho / Pixabay
Снимка: Leohoho / Pixabay

Тихомир Тошев – управител на “Кредит център” (Credit Center), напомни, за прогнозата си от декември, че лихвените проценти по ипотеките ще се задържат на нивата от миналата година.

Те ще са на плато, на “почивка на върха”, колко дълга ще е тя, ще видим, допълни той и отбеляза, че неминуемо ще дойде този период – дали след две или три години, когато тези нива плавно ще тръгнат нагоре. Тошев даде пример със САЩ, където повишението на лихвите е около 0,2 на сто при средна лихва там от 3-4 на сто, при 2,6 на сто средна лихва по статистиката на БНБ.

Ирина Кънева – търговски и маркетинг директор на BLD, се присъдени към мнението, че все още не сме достигнали върха при цените на недвижимите имоти. Ако говорим за ново строителство, има предпоставки в близките няколко месеца още малко да вървим нагоре, защото това са фактори, които не зависят от нас – това са външни фактори, които в момента са много нестабилни, допълни Кънева.

Building Construction House City  - skorchanov / Pixabay
skorchanov / Pixabay

Прогнозата на BLD, е че  ще наблюдаваме тенденция на забавяне на разрешенията за строеж. По думите й в момента инвеститорите нямат нужда от толкова бързи сделки, като изтъкна, че две до три години е реализацията на един проект. Кънева каза, че сега за нови сгради, на добри локации, има списък с чакащи. “Продават се сгради на депозити преди разрешение за строеж и когато това се обяви, сградата бива разпродадена за две-три седмици”, коментират от компанията.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

Бързите продажби “на зелено” не са задължително хубаво нещо за инвеститора, защото те не увеличават маржа му на печалба. Ние имаме планове и парцели за следващите пет до седем години и сме спокойни, знаем, че работим на един стабилен пазар и ако няма рязка промяна в някой от основните за пазара фактори, няма причина следващите година-две да не сме спокойни за бизнеса си, заяви търговският и маркетинг директор на BLD.

Най-добрият момент да си купиш имот е винаги вчера, защото покупката все още е много по-емоционална, отколкото рационална и усещането в купувачите е, че винаги са закъснели, каза изпълнителният директор на “АДРЕС Недвижими имоти”.

Construction Site Construction  - Lostangelino / Pixabay
Снимка: Lostangelino / Pixabay

Тихомир Тошев цитира статистика, която показва, че за последните десет години ръстът на цените недвижимите имоти в България е 43 процента. Според тази статистика най-доброто време за покупка на имот е било през 2014-2015 г., когато цените все още са били “на дъното”, имало е богат избор и са се договаряли много добри отстъпки.

Най – правилно е покупката на жилище да е, когато всеки осъзнае тази нужда и изпълни условието за нискорисково за личния бюджет финансиране на сделката. Клиенти, които са идвали при нас и са казвали, че искат да направят инвестиция с кредит, съм ги връщал, защото инвестиция не се прави с кредит, а тя е такава, когато си спестил едни пари и трябва да ги инвестираш, коментира Тошев.

По темата дали да купуваме ново или старо строителство, от” АДРЕС Недвижими имоти” отбелязат, че за голяма част от купувачи все още има страхове около новото. Те се притесняват, защото новото строителство в момента се продава “на дупка и на чертеж” и страховете са дали и как това жилище ще се построи, дали когато се нанесат, то ще им пасне толкова добре, колкото е на чертежа. Опасенията на хората са и за тази година и половина как ще плащат за кредита и за наема едновременно, каза Тошев.

Още от Built.bg:  Каква е цената, която светът плаща за климатичните промени?
Interior Design Kitchen Indoors  - Lisaphotos195 / Pixabay
Снимка: Lisaphotos195 / Pixabay

Същевременно при новото строителство, в нова локация, нов квартал, още при придобиването му неговата стойност вече се е вдигнала заради продължаващото там строителство, облагородяване на района и инфраструктурата, бе посочено по време на форума.

Банките продължават да не променят поведението си към новото строителство. Те се включват на Акт 14, искат минимум груб строеж, предпочитат да не дадат цялата сума директно на Акт 14, а тогава да одобрят и да започнат финансирането, като го правят поетапно с Акт 15 – разрешение за въвеждане в експлоатация.

Според експертите това е хубаво от гледна точка на защита на клиентите и затова има и толкова сериозни ръстове в продажбите на ново строителство през последните години.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам