Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Цените на недвижимите имоти в Гърция продължават да растат

Темпът на нарастване на цените на жилищата в Гърция непрекъснато надхвърля рекордните стойности, сочат данните на Гръцката банка (ТтЕ), цитирани от в. „Катимерини“.

През първото тримесечие на тази година цените са се повишили с 14,5 процента на годишна база, като в двата най-големи градски центъра увеличението е още по-голямо – в столичната област Атика то достига 16,5 процента, а в района на Солун – до 16,1 процента.

В другите големи градове в южната ни съседка цените тази година са скочили с 13,1 процента. Със същия процент е регистриран и ценовият скок в останалите региони на страната.

Повишението на цените в Атика за второ поредно тримесечие надхвърля досегашните рекордни стойности за годишно изменение на цените. Последният съответен рекорд в района на Атика, който беляза пик за последните десетилетия, беше регистриран през четвъртото тримесечие на 2022 г. Тогава годишният ръст на цените там достигна 15,2 процента. В Солун увеличението на цените през същия миналогодишен период достигна 14,5 процента. Съответно новите стойности от 2023 г., надхвърлящи 16 процента, отбелязват нов пик.

Снимка: AP

Ръстът на цените в Атика е значително по-висок от средния за страната, който е 49 процента за периода 2017-2023 г., като се има предвид, че се изчисляват само първите тримесечия на всяка година. От началото на 2017 г. досега цените в столичната област са се покачили с 68 процента.

Общата картина показва също, че при новопостроените имоти увеличението е значително – 12,8 процента, а при имотите със собственици то достига и 15,6 процента в сравнение със същия период на 2022 г.

Освен това Гръцката банка актуализира данните за 2022 г., отчитайки покачване от 11,7 процента на фона на повишение от 7,6 процента през 2021 г.

Още от Built.bg:  Нови санкции за Русия: ЕС наложи ограничения за търговията с втечнен газ

Рязкото покачване на цените в Атика през първото тримесечие на тази година несъмнено се дължи на факта, че тя е основна цел за чуждестранните инвеститори, коментира „Катимерини“. Изданието добавя, че тази година се наблюдава необичайно увеличение на чуждестранните инвестиции чрез програмата „Златна виза“, тъй като предстоят ограничителни промени, които ще затруднят получаването на разрешение за пребиваване. Минималният праг на инвестициите за придобиване на имоти в центъра на Атина, в северните и южните ѝ предградия, на островите Санторини и Миконос и в община Солун ще се удвои от 1 август. Така той ще достигне 500 000 евро. Тази новина изглежда е предизвикала трескав интерес за сключване на сделки в опита за сдобиване с разрешения за пребиваване преди вдигането на лимита.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам