Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Цените на недвижимите имоти в Турция скочиха с 20 процента през февруари

Автор: Нахиде Дениз, специално за БТА

По данни на Турския статистически институт през февруари 2022 г. продажбите на жилища в Турция са скочили с 20,1 процента в сравнение със същия период на предходната година.

Общо 97 587 жилища са били продадени през миналия месец в страната. Истанбул, Анкара и Измир държат първенството, а Ардахан, Хаккяри и Байбурт в Източен и Югоизточен Анадол са на последно сто.

През февруари т.г. в Турция са били закупени  4591  броя жилища от чуждестранни граждани, което представлява 4,7 на сто от общия пазар на недвижимите имоти. Постигнат е 54,9 на сто ръст в сравнение с януари-февруари на предходната година, посочва институтът.

Истанбул /1958/, Анталия /1099/ и Анкара/288/ са с най-много закупени недвижими имоти от страна на  чужденците.

На първо място сред чуждестранните клиенти са гражданите на Иран. Следват тези на Ирак и на трето място са гражданите на Руската Федерация.

Заради войната в Украйна брокери прогнозират скок в покупките на имоти от украински и руски граждани.

Често задаван въпрос е имат ли право българските граждани да купуват жилища в Турция. В отговор на въпроса от брокерската агенция “Емлаккулиси” посочиха следното:

Българските граждани имат право да закупуват жилища в Турция според закона за реципрочността. Той дава право на гражданите на редица държави да закупуват недвижимо имущество. България е сред тези страни. Но български граждани, които искат да закупят имот в Турция,  трябва да имат предвид и да спазват някои  условия.

Първо е необходимо желаещият да купи жилище да получи разрешение от военните власти от областта, където иска да притежава имот. Едва след като получи това разрешение, трябва да подаде молба до Службата по имотния регистър за кандидатстване за нотариален акт, като приложи документ за самоличност и паспорт, разрешение за пребиваване и пълномощно, ако има такъв. Договорите по покупко-продажбата се уреждат в Службите по имотния регистър, а предварителен договор за покупко-продажба се извършва при нотариус.

Още от Built.bg:  "Супергора" в Австралия: Как ще се защитят тропическите гори от климатичните промени

Площта на жилището или имота, което ще бъде закупено, не може да надвишава 30 хектара.

От турската брокерска агенция препоръчват потенциалният български купувач да направи предварително проучване за това дали жилището е ипотекирано или не, а продавачът на имота чрез брокера да проучат купувача и транзакциите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам