Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Центърът за изследване на демокрацията: “Лукойл“ се възползва от пробойна в текста на дерогацията. Как се стигна до 1 млрд. евро приходи за Русия от износ на горива от България

Износ на горива от България, произведени от руски петрол, е допринесъл за 1 млрд. евро приходи за Кремъл. Данните са от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, част от които представи днес пред журналисти Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в организацията. 

„Нашият анализ, съвместно с две международни организации, показва, че са изнесени около 1 млрд. евро в готови горива за целия свят“, посочи той.

„Използвали са се европейски пристанища за прехвърляне на горивата на други кораби, така че да достигат финалната си дестинация. Има и два конкретни случая, където има внос на български горива, произведени с руски петрол, в Ротердам, Нидерландия. Също и прехвърляне на български горива, произведени с руски петрол, до Флорида“, обясни Владимиров.

Той подчерта, че докладът е предаден за статия в „Политико“, тъй като от изданието също са участвали в работата по темата. В изданието се посочва, че според разследването Кремъл се е възползвал от уникалното изключение от забраната на ЕС, като България е изнасяла милиони барели руски петрол.

Снимка: Screenshot www.politico.eu

В подробната публикация на брюкселското издание “Политико” е обяснен износа на рафинерията в Бургас, след като миналата година влязоха в сила санкции на ЕС срещу вноса на руски петрол с кораби, а от тази пролет – и за петролни продукти. С едно изключение – България може да продължи стария режим до края на 2024 г., като същевременно търси заместител и не продава на единия пазар и на трети страни (с изключение на Украйна).

В  текста се подчертава, че  нищо незаконно не е вършено: “Това изглежда не нарушава санкциите пряко, според специалисти по санкциите, а и България, и “Лукойл” казват, че спазват правилата”.

Снимка: БТА

„Единият износ се е случил на 8 август т.г. Каргото излиза от „Росенец“ и пристига 15 дни по-късно в Ротердам. Другият кораб е пътувал през март до Малта, а от там се прехвърля на бахамски кораб и пристига във Флорида“, разказа Владимиров.

Още от Built.bg:  България е трета в ЕС по годишен ръст на строителството през март

„Лукойл“ се възползва от пробойна в текста на дерогацията, който казва, че компанията може да изнася горива, произведени от руски петрол, когато се застрашава екологичната сигурност на региона. Такива рискове ние не сме наблюдавали.

Нашият анализ показа, че има достатъчно възможности за съхранение на горива, така че да се избегнат такива рискове.

„Лукойл“ не съхранява големи количества горива у нас, а използва своите хранилища в Нидерландия, Румъния и на други места. Тези рискове са безпредметните. „Лукойл“ се възползва, за да избягва санкциите по някакъв начин“, допълни още той.

Владимиров припомни, че българската държава е била задължена шест месеца след влизането в сила на дерогацията да предостави подробен отчет на Европейската комисия за прилагането на санкциите и дерогацията. „По наша информация Европейската комисия не е получила подобен анализ“, посочи той и подчерта, че изследването е независимо.

Държавите от ЕС имат задачата и отговорността да прилагат европейските санкции, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с разпространения доклад

Нямаме данни, които да споделим, следим общодостъпните съобщения. Когато се установи проблем, поддържаме контакт със съответната държава от ЕС. В общия случай сме в тясна връзка с държавите от ЕС, за да осигурим уеднаквено прилагане на санкциите, посочи говорителят.

България получи изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол. Това изключение бе допуснато, за да се даде сигурност на снабдяването в България. За България е предвидена също отстъпка за износ на определени преработени петролни изделия за държави извън ЕС по причини, свързани с опазването на околната среда и сигурността, поясни той.

Още от Built.bg:  "Гласът на бъдещето": Как София да извади на показ силните си страни

Тези две изключения са временни и се предвижда да отпаднат на 31 декември догодина, отбеляза говорителят. Той добави, че ЕК подготвя списък от допълнителни санкции, като се предвиждат още способи за избягване на заобикалянето на наложените от ЕС ограничителни мерки.

Следват подробности…

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам