Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Централната банка в Италия предупреди за рязко поскъпване на наемите в страната

Италия преживява скок в цените на наемите, съобщи Италианската централна банка, на фона на нарастващите студентски протести срещу растящите разходи за живот в големите градове, предаде Ройтерс.

Комбинацията от ниски заплати, недостиг на жилища, разрастващото се краткосрочно отдаване под наем (чрез онлайн платформи – бел. р.) и безмилостна инфлация, доведе до жилищна криза, която засяга особено силно студентите и хората с ниски възнаграждения.

Студенти в цяла Италия започнаха да спят на палатки в някои от големите градове, за да привлекат вниманието към проблема.

“Настоящите цени на наемите рязко се покачват, като се очаква тенденцията да продължи”, заяви централната банка на Италия въз основа на свое проучване относно жилищния пазар, в което са били анкетирани около 1500 агенти на недвижими имоти.

Протест на студенти в Италия, снимка: AP

Според проучване на централната банка, проведено между началото на януари и началото на февруари, разликата между дела на брокерите, които очакват цените на наемите да се повишат, и тези, които очакват те да спаднат, е достигнала рекордна големина от 45,9 процентни пункта, което предполага, че цените на наемите вероятно ще продължат да нарастват.

Отделни данни на портала за търсене на имоти “Idealista.com” показват, че наемите в цялата страна са скочили с 10,1 на сто на годишна база през април, достигайки рекордните 12,5 евро (13,8 щ. долара) на квадратен метър.

В Милано, един от най-скъпите градове в Италия, средната цена е 22 евро на квадратен метър.

В отговор на високите наеми, правителството обяви допълнителни 660 милиона евро за студентски жилища, докато министърът на туризма Даниела Гарнеро Сантанке изготвя закон за регулиране на краткосрочното отдаване под наем, което някои обвиняват за покачването на цените в градските центрове.

Още от Built.bg:  Денков пред New York Times: Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам