Бюлетин

ЦЕРН планира по-голям ускорител на частици

Снимки: https://home.cern

Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна теренни анализи за строежа на ускорител на частици, който да е три пъти по-дълъг от сегашния, съобщи АФП.

Срокът за построяването му е 2040 г.

Ако бъде реализиран, Бъдещият кръгов колайдер ще бъде на дълбочина от 100 м до 300 м под френско-швейцарската граница. Той ще представлява кръгов тунел с дължина 91 км и широчина 5 м. Ще преминава под Женева и Женевското езеро до околностите на Анси.

Техническите и научните центрове на повърхността могат да бъдат разположени на осем места, от които пет в Горна Савоя, две в Ен и един в Женева, обясни Антоан Маю, инженер в ЦЕРН, по време на посещение на  журналисти.

След етапа на теоретичен анализ започват дейности на терен, за да бъдат анализирани екологичните рискове. Ще последват сеизмични и геофизични проучвания, каза той.


След като бъде завършено тази мащабна предпроектна подготовка, 23-те държави от ЦЕРН (22 европейски държави и Израел) ще вземат решение около 2028/2029 г. за изграждането на това съоръжение, което се очаква да  ускорява електрони и позитрони до 2060 г., а след това адрони до 2090 г.

Целта е да бъде получен отговор на много неизвестни от фундаменталната  физика – 95 процента от масата и енергията на Вселената все още са непознати.

ЦЕРН притежава най-големия ускорител на частици в света – Големия адронен колайдер. Пръстенът му е с окръжност 27 км. Той е на около 100 м под Земята.

“Проблемът с ускорителите е, че в даден момент, независимо колко много данни се натрупват, се стига до стена от систематични грешки. Около 2040-2045 г. ще сме извлекли максимума от точността, която можем да получим от Големия адронен колайдер”,  обясни Патрик Жано, физик в ЦЕРН.

“Ще стане време да преминем към нещо много по-мощно, много по-ярко, за да видим по-добре контурите на физиката, която се опитваме да изучаваме”, още каза той.

Още от Built.bg:  За първи път от 8 години: Кредитирането за бизнеса в еврозоната се сви

Някои изследователи се опасяват обаче, че този огромен проект ще погълне средства, които биха могли да се използват за други, по-малко абстрактни физични изследвания.
Други физици предупреждават, че ако фундаменталната физика бъде спряна, десетилетия по-късно ще бъде засегната и приложната физика

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам